The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Γιουβετσάκι κατσαρόλας


Σήμερα έφτιαξα αυτό το νόστιμο φαγάκι που αρέσει στο αντράκι μου. Ήθελα να κάνω εξωτερική φωτογράφιση!! και παραλίγο να μείνουμε με ένα πιάτο λιγότερο. Η Μυρτώ (η γατούλα της φωτό) με το που μύρισε το φαγάκι ήρθε με απειλητικές διαθέσεις, τελικά κάτι κατάφερα και τράβηξα. Το γιουβέτσι εμένα μου αρέσει στην κατσαρόλα, η μαμά μου πάντα το κάνει στο φούρνο, γούστα είναι αυτά. Το γιουβετσάκι κατσαρόλας, αν μείνει, τρώγεται άνετα την επόμενη μέρα, ενώ αυτό που έχει μαγειρευτεί στο φούρνο, την άλλη μέρα εγώ δεν το τρώω, από τα λίγα φαγητά που δεν τα θέλω ξαναζεσταμένα.  Να λοιπόν πως εγώ το μαγειρεύω:

Υλικά 
1 κιλό μοσχαράκι για κατσαρόλα ( έτσι το ζητάω στον Σπύρο τον χασάπη)
2 κρεμμύδια ξερά
3-4 σκελίδες σκόρδο
2-3 καρότα
200 γραμμάρια χυμό ντομάτας
500 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
ελαιόλαδο
κανέλα, γαρύφαλλο
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζω στην κατσαρόλα λαδάκι να κάψει και  ρίχνω το κρέας να σοταριστεί. Προσθέτω ψιλοκομμένα το κρεμμύδι το σκόρδο και τα καρότα και τα αφήνω να σοταριστούν. Βάζω τον χυμό ντομάτας και νεράκι, προσθέτω κανέλα και γαρύφαλλο και την ζάχαρη (εγώ βάζω αρκετό από το καθένα γιατί μου αρέσουν πολύ) και αφήνω το κρέας μου να βράσει. Όταν έχει μαλακώσει το κρέας μου, προσθέτω το κριθαράκι και αλατοπιπερώνω. Προσοχή θέλει πολύ συχνό ανακάτεμα!!!!!!!!! Πρέπει να είσαι πάνω από την κατσαρόλα.
Σερβίρω και βάζω πάνω τριμμένο κεφαλοτύρι........................

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

manousina ή νοστιμιά

Αυτά είναι λοιπόν τα δυο ονόματά μου.....
Το manousina είναι παρατσούκλι που μου έχει βγει λόγω Κρητικού συζύγου και το έχω στο mail μου και το νοστιμιά λόγω του nostimia.blogspot.com
Συγνώμη λοιπόν αν σας μπέρδεψα. Θα κρατήσω το manousina.
Η Κική μου ανέφερε ότι το λινκ μου στα σχόλια που αφήνω βγάζει ότι πηγαίνεις σε επικίνδυνη τοποθεσία. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν είμαι καινούργια στο άθλημα και αυτό δυστυχώς φαίνεται από τα λάθη που κάνω. Το λινκ το έφτιαξα, οπότε δεν είμαι πλεον επικίνδυνη!!!!
Με την  ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ρωτήσω: όταν παίρνεις ένα βραβείο τι πρέπει να κάνεις; Όποια μπορεί ας μου απαντήσει. Σας ευχαριστώ που με έχει βάλει στην blogοπαρέα σας, περιμένω να πάω στους 100 αναγνώστες για να βάλω και εγώ ένα blog candy....Μαθαίνω σιγά σιγά....

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Τρυφερά μπιφτεκάκια


Όλοι στην οικογένεια και ειδικά ο μπαμπάς μου και ο άντρας μου χαίρονται πολύ όταν φτιάχνω μπιφτεκάκια (ειδικά άμα τηγανίσω και πατάτες!!!!, δεν το συνηθίζω). Δεν έχουν άδικο, είναι πολύ νόστιμα  και πάρα πολύ μαλακά. Και εμένα μου αρέσουν τα μπιφτέκια, όχι μόνο επειδή είναι πολύ νόστιμα αλλά επειδή πολλές φορές με έχουν σώσει. Πάντα έχω στην κατάψυξη μπιφτεκάκια stand by και έτσι μεσημέρι μετά την δουλειά που δεν έχω κουράγιο να μαγειρέψω ή σε επίσκεψη που δεν την περιμένεις με έχουν σώσει !!! Μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας τον δικό μου τρόπο που κάνω τα μπιφτεκάκια. 

Υλικά

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
1 ώριμη ντομάτα
1 αυγό
100 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
1 σφηνάκι γάλα εβαπορέ
Μια χούφτα φρέσκο δυόσμο
½ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πολτοποιώ στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, την πιπεριά, τον δυόσμο και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτω το γάλα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι και πιπεράκι, τα ανακατεύω όλα μαζί και μετά προσθέτω τον κιμά. Ζυμώνω καλά τον κιμά και προσθέτω την φρυγανιά. Βάζω το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ζυμώνω τα μπιφτέκια μου, τα βάζω σε λαδόκολλα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς για 35 λεπτά

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι

Υλικά
1 πακέτο καλαμάρια (περίπου 30 τεμάχια)
400 γραμμάρια ρύζι για γεμιστά
200 γραμμάρια χυμό ντομάτας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
ένα ματσάκι άνηθο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1-2 σφηνάκια ούζο
αλάτι, πιπέρι
οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα καλαμάρια. Ξεχωρίζω τα σώματα από τα πλοκάμια.  Περνάω τα πλοκάμια από το μπλέντερ. Βάζω στο μπλέντερ τα κρεμμύδια και μετά τα τσιγαρίζω, προσθέτω τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το ούζο, το ρύζι και σχεδόν όλο τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά, προσθέτω λίγο ζεστό νερό και το αφήνω 5 λεπτά να πάρει μια βράση (προσοχή μην κολλήσει το ρύζι). Γεμίζω με προσοχή, γιατί καίει η γέμιση, τα καλαμάρια και τα κλείνω με την οδοντογλυφίδα, τα βάζω σε μια κατσαρόλα στην οποία έχω βάλει λίγο λάδι, προσθέτω τον χυμό ντομάτας και 1 ποτήρι ζεστό νερό, τα αφήνω για 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.Μετά βάζω τον υπόλοιπο άνηθο ψιλοκομμένο και αν έχει περρισέψει ρύζι (θα περρισέψει) το προσθέτω και το αφήνω να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά, προσθέτω πάλι λίγο νερό και προσέχω το φαγάκι μου να μην κολλήσει, αν χρειαστεί ξαναβάζω νερό. Βγάζω τις οδοντογυφίδες πριν σερβίρω.

Εμένα σε αυτό το φαγάκι μου αρέσει πιο πολύ το χύμα ρυζάκι.
Συγνώμη κορίτσια είχα ξεχάσει το ουζάκι.

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

Τα Νιόκι της Ελενίτσας

Άλλη μια συνταγή με νιόκι, αυτή την φορά με κοτόπουλο.

Υλικά 

2 πακέτα νιόκι
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
μουστάρδα
γάλα εβαπορέ
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
παρμεζάνα προαιρετικά

Εκτέλεση

Βράζω το κοτόπουλο και μετά το ψιλοκόβω. Ψιλοκόβω τις πιπεριές, τον μαϊντανό και το σκόρδο, τα σοτάρω. Προσθέτω λίγο νερό (από αυτό στο οποίο έχει βράσει το κοτόπουλο) και τα αφήνω στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν οπότε και προσθέτω τα κομματάκια κοτόπουλου.  Βάζω μουστάρδα, εγώ βάζω 2 με 3 κουταλιές της σούπας, και ρίχνω και το γαλατάκι, περίπου μισό ποτήρι. Ανακατεύω για 1-2 λεπτά, αλατοπιπερώνω και η σαλτσούλα είναι έτοιμη.
Βράζω τα νιόκι και τα ανακατεύω με την σαλτσούλα. Αν θέλετε βάλτε παρμεζάνα ή ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι.
Αυτή η σαλτσούλα είναι πολύ ωραία και με πένες.

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Ένας αλλιώτικος μουσακάς

Υλικά : (για 8 πουγκάκια )

500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
2 μέτριες μελιτζάνες
2 μέτριες πατάτες
1/2 ποτήρι κρασί
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
500 γραμμάρια χυμό ντομάτας
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας


ελαιόλαδο
αλάτι
γαρύφαλλο
πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 1/2 φλυτζάνια γάλα
2 κρόκοι αυγών
μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση


Κόβω σε κύβους τις μελιτζάνες και τις βάζω σε αλατόνερο για να ξεπικράνουν. Ψιλοκόβω το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζω με λαδάκι, προσθέτω τον κιμά και ανακατεύω, σβήνω με το κρασί, προσθέτω την μελιτζάνα, τον χυμό ντομάτας , την πατάτα κομμένη σε κύβους, αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο και την ζάχαρη. Τα αφήνω να βράσουν. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, λιώνω το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά,προσθέτω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα χρυσο χρώμα .Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας καλά με τον αβγοδάρτη. Ανακατεύω μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Βγάζω την κατσαρόλα από το μάτι συνεχίζω να ανακατεύω και ρίχνω και τον κρόκο, ανακατεύω συνέχεια πολύ καλά. Ρίχνω την μπεσαμέλ μέσα στον κιμά.
Τώρα έχουμε τις εξής εναλλακτικές : α. το βάζω σκέτο σε ένα πυρέξ , τρίβω λίγο ρεγκάτο από πάνω και το βάζω στο φούρνο στους 185 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά β.αφήνω όλο το μείγμα να κρυώσει και μετά παίρνω δύο φύλλα κρούστας διπλωμένα στην μέση , βάζω μέσα κάποιες κουταλιές μείγμα και το κλείνω σε πουγκάκι (για το κλείσιμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπάγκο κουζίνας ή φύλλο φρέσκου κρεμμυδιού ή μαϊντανο κ.α.), αλοίφω με ελαιόλαδο. Ψήνω για 30 περίπου λεπτά στους  185 βαθμούς στον αέρα.

Σε ευχαριστώ Κουμπαρούλα

Και τώρα μία άσχετη με την μαγειρική ανάρτηση.
Θέλω να ευχαριστήσω την κουμπαρούλα μου, Γεωργία, που ζωγράφισε τους παρακάτω πίνακες για το δωμάτιο της μικρής μου.

Έχει ταλέντο η γυναίκα !!!



Κρίμα Γεωργία μου που δεν εκμεταλλεύεσαι το ταλέντο σου. Βέβαια το χαιρόμαστε εμείς !!!

Σε ευχαριστούμε πολύ και να σου θυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμα άδειοι τοίχοι στο σπίτι !! χα χα !!

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Η σημασία του πρωινού


Ο λαός μας λέει: «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» και «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»... Τόσες παροιμίες έχουν ειπωθεί για την αξία του πρωινού γεύματος, αλλά εμείς ακόμα να τη συνειδητοποιήσουμε. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που παίρνουμε ύστερα από πολύωρη νηστεία, που όπως υποδηλώνεται και από την ετυμολογία του αγγλικού όρου για το πρωινό, breakfast, δηλαδή break fast (διάλειμμα στη νηστεία), πρόκειται για εκείνο το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας ή αλλιώς τη βραδινή περίοδο μη λήψης τροφής.
Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν το γεγονός πως το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, και ιδίως για τα παιδιά, που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Οι επιστήμονες της διατροφής τονίζουν συνεχώς τη σημασία ενός καλού πρωινού και επιμένουν στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε αυτό το γεύμα της ημέρας. Το πρωινό είναι ένα σημαντικό γεύμα, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφική πρόσληψη των παιδιών και των ενηλίκων. Από μεγάλες μελέτες διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν παίρνουν πρωινό έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας, βιταμινών (π.χ. Α, C, Ε, D, Β6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), απ' όσους έτρωγαν πρωινό.
Είναι γεγονός ότι μικροί και μεγάλοι δεν καταναλώνουμε πρωινό, είτε γιατί ορισμένοι από εμάς υποτιμάμε ή αγνοούμε την αξία του είτε γιατί η βιασύνη και το άγχος, που μας έχει επιβάλει η καθημερινή ρουτίνα, μας εμποδίζουν από το να αφιερώσουμε 5 λεπτά στην αρχή της ημέρας μας στη διατροφή μας και κατ' επέκταση στον εαυτό μας.
Σύμφωνα με ελληνική έρευνα, σχεδόν το 50% των Ελλήνων δεν ασχολείται με το πρωινό ή δεν θέλει να το συμπεριλάβει στην καθημερινή διατροφή του, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα περιορίσει τις ημερήσιες θερμίδες του και θα αδυνατίσει. Κι όμως τα φαινόμενα απατούν και πρέπει να πειστούμε ότι έχουμε πολλούς καλούς λόγους για να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Ενα σωστό και ισορροπημένο πρωινό μάς προστατεύει, μας δυναμώνει και μας αδυνατίζει!
Την ύψιστη αξία του σωστού πρωινού γεύματος επισήμανε πρόσφατη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «New Scientist». Το πρώτο γεύμα της ημέρας, αν είναι καλά δομημένο, παρέχει πολύτιμη ενέργεια για όλη τη μέρα στον οργανισμό, κρατάει «λαδωμένη» τη μηχανή του πνεύματος και προστατεύει από τη γήρανση. Τι χρειάζεται όμως για να είναι καλά δομημένο; Οι ερευνητές απαντούν ομόφωνα ότι το πρωινό θα πρέπει να βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (τουλάχιστον 25 γραμμάρια συνολικά), όπως είναι το γάλα, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής αλέσεως, το γιαούρτι και τα φρούτα.
Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους και εξασφαλίζουν συνεχή παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και όλα τα κύτταρα του σώματος. Το αποτέλεσμα; Βελτιώνονται η μάθηση και η συγκέντρωση, ευνοείται η εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύεται η μνήμη, ενώ χάρη στις ίνες των παραπάνω τροφίμων διευκολύνεται και η λειτουργία του εντέρου. «Τις πρωινές ώρες το ανθρώπινο σώμα παράγει τη γρελίνη, την ορμόνη της πείνας. Εκείνες τις ώρες ο οργανισμός έχει ανάγκη από άμεση ενέργεια που διασφαλίζεται από τους υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν ακόμα μία σημαντική λειτουργία: μπλοκάρουν την έκκριση γρελίνης και συνεπώς συμβάλλουν στον έλεγχο της πείνας όλη την ημέρα», εξηγεί ο Ιταλός καθηγητής Διατροφολογίας Πιερ-Λουίτζι Ρόσι.


Η σημασία του πρωινού για τα παιδιά


Ισως η πιο σημαντική συνήθεια διατροφής που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί για όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι η λήψη πλήρους πρωινού γεύματος. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία. Το αυξημένο βάρος των παιδιών και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση, ακόμα και σε μικρή ηλικία, χρόνιων ασθενειών, όπως ο παιδικός διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά πίνουν μόνο γάλα ή ακόμη και τίποτα πριν ξεκινήσουν για το σχολείο τους ή προσλαμβάνουν κάποιο άλλο snack, όχι τόσο θρεπτικό και ωφέλιμο. Ακόμη λιγότερα παιδιά παίρνουν φρούτα ή φρέσκο χυμό ή αβγά στο πρωινό τους. Στοιχεία του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) δείχνουν ότι το 83% των παιδιών δεν παίρνει πρωινό στο σπίτι, ενώ το 89% δεν παίρνει ούτε κολατσιό από το σπίτι.
Τα παιδιά θα πρέπει να ξυπνούν νωρίτερα και να λαμβάνουν ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό χωρίς να βιάζονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν χειρότερη επίδοση στις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση, μοιάζουν πολλές φορές κουρασμένα και νωχελικά και η επίδοσή τους μειώνεται σταδιακά προς το μεσημέρι.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών της Γερμανίας για την Παιδική Διατροφή, η απουσία πρωινού γεύματος έχει αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς επίσης και τη μείωση στη συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών και έτσι δεν τροφοδοτούνται σωστά ο εγκέφαλος του παιδιού και το νευρικό του σύστημα. Ο εγκέφαλος του παιδιού έχει το μέγεθος του ενήλικα, αλλά το ήπαρ του είναι ακόμα μικρό και έτσι το εναποθηκευμένο στο ήπαρ γλυκογόνο μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε γλυκόζη μόνο για 4 ώρες. Αρα το παιδί πρέπει να προσλαμβάνει τροφή περίπου κάθε 4 ώρες.
Ενα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να προσφέρει ποικιλία τροφίμων που να παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και βέβαια φυτικές ίνες. Ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για ένα καλό πρωινό είναι οι ακόλουθες:
* 1 φλιτζάνι γάλα με λίγα δημητριακά πρωινού
* 1 φλιτζάνι γάλα και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα
* 1 φλιτζάνι γάλα και 1 μικρό κομμάτι κέικ
* 1 φλιτζάνι γάλα και 2 κουλουράκια πορτοκαλιού
* 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα
* 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό και 1 μικρό κομμάτι κέικ
* 1 τοστ (ψωμί, ζαμπόν, τυρί) και 1 φρούτο
* 1 φέτα ψωμί και τυρί και 1-2 φρούτα
* 1 γιαούρτι με δημητριακά και μέλι
* 1 γιαούρτι και 1-2 φρούτα
* 1 φλιτζάνι γάλα και 1 μπάρα δημητριακών
* 1 γιαούρτι και 1 μπάρα δημητριακών
* 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι και 1 μπάρα δημητριακών
* 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό φρούτων και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως
* 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως
Τα ανωτέρω πρωινά βέβαια πρέπει να προσαρμόζονται σε ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τού κάθε οργανισμού και της κάθε ηλικιακής ομάδας.
Σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά να πίνουν το γάλα τους χωρίς προσθήκη κακάο (αναστέλλει τη δέσμευση του ασβεστίου) και ζάχαρης. Παιδιά που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν γάλατα και τυριά ελεύθερα λακτόζης. Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να γίνει μια οικογενειακή υπόθεση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.
Αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, μπορούμε να σχεδιάζουμε το πρωινό από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας κερδίζοντας έτσι σημαντικό χρόνο. Τα παιδιά που δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα και συνηθίζουν να φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν πάρει πρωινό θα μπορούσαν να τρώνε κάτι πρακτικό πηγαίνοντας προς το σχολείο (π.χ. 1 τοστ ή 1 μπάρα δημητριακών ή φρούτα μαζί με φυσικό χυμό ή κουλούρι Θεσσαλονίκης).
Γενικότερα οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το παιδί υιοθετεί τις συνήθειες των γονιών του και είναι πολύ βασικό οι ίδιοι να είναι σωστό πρότυπο γι' αυτά.


Πρωινό και πνευματική υγεία


Το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε σε έρευνά του ότι τα άτομα που κατανάλωναν πρωινό σε καθημερινή βάση είχαν λιγότερες πιθανότητες να προβάλουν συναισθήματα κατάθλιψης, ήταν λιγότερο πιεσμένοι συναισθηματικά και είχαν χαμηλότερα επίπεδα στρες από εκείνους που δεν κατανάλωναν πρωινό. Ετσι συμπέραναν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και του αισθήματος ευεξίας.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η αξία του πρωινού γεύματος είναι αδιαμφισβήτητη τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Πρωτίστως οι γονείς πρέπει να εντάξουν αυτή την τόσο σημαντική συνήθεια στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, καθώς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους, τα οποία βλέποντάς τους θα υιοθετήσουν και αυτά το πρωινό γεύμα και θα το διατηρήσουν για την υπόλοιπη ζωή τους.
Πηγή :www.enet.gr Γράφει η ΚΟΥΣΟΥΛΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου


Εσείς τρώτε πρωινό; Αν ναι, τι προτιμάτε ;

Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Κυριακάτικο ηλιόλουστο μεσημέρι (& σαλτσούλα για ΒΒQ)


Τι υπέροχα που είναι τα μεσημέρια Κυριακής τώρα που έχει καλοκαιριάσει ........... Και τι καλύτερο από φαγητό στον κήπο με φίλους. Σήμερα λοιπόν ήρθαν φίλοι μας και ψήσαμε στην κήπο, αράξαμε στον ήλιο και χαζεύαμε τα παιδιά που έπαιζαν, όταν δεν τους φωνάζαμε να μην χτυπιούνται. Όμορφη μέρα, κουβεντούλα, πειραγματάκια, κουτσομπολάκια καφεδάκι, ψητούρα,μπυρίτσα και μετά παγωτάκι, αυτό είναι χαλάρωση !!!!!!!!!!!

Πάρτε μυρωδιά.....................

και μια μικρή συνταγούλα, για την σαλτσούλα που  ρίξαμε στα ψητά :
χτυπάμε στο σέικερ λάδι, μουστάρδα, λεμόνι, αλάτι και ρίγανη (και για αυτούς που αγαπάνε το σκόρδο βάζουμε και μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο).

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Μακαρόνια με κοτόπουλο και φέτα


Υλικά


2 φιλέτα κοτόπουλου
300 γραμμάρια φέτα
2 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
μισό ποτήρι κρασί
500 γραμμάρια χυμό ντομάτας
βασιλικό
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση

Ψιλοκόβω το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα τσιγαρίζω.  Κόβω σε κομμάτια το κοτόπουλο και το ρίχνω στην κατσαρόλα, το τσιγαρίζω, σβήνω με το κρασί. Προσθέτω την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι,ζάχαρη. Το αφήνω να βράσει, πέντε λεπτά πριν το κλείσω ρίχνω την φέτα χοντροκομμένη.
Βράζω μακαρόνια, όταν τα σουρώσω, τα ανακατεύω με την σάλτσα.

Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Κοτόπουλο με μέλι και ψητά λαχανικά

  Υλικά (για 2 άτομα)


1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο ελαιόλαδο
1/4 ζωμού λαχανικών
λαχανικά που σας αρέσουν (μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, μανιτάρια)

Εκτέλεση

Αν επιλέξετε μελιτζάνες, πριν τις ψήσετε πρέπει να τις ξεπικράνετε, σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι και να τις αφήσετε για 30 λεπτά περίπου. Ψήνω σε ψηστιέρα ή τοστιέρα τα λαχανικά και το κοτόπουλο. Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζω λίγο νερό (μισό φλυτζάνι) και 1/4 ζωμού λαχανικών,το σκόρδο κομμένο στα δύο, προσθέτω 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, την μουστάρδα, μόλις δέσουν λίγο, αφαιρώ το σκόρδο και προσθέτω το μέλι, χαμηλώνω την φωτιά. Αν δεν δένει η σάλτσα, προσθέτω 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά. Όταν θα είναι έτοιμα το κοτόπουλο και τα λαχανικά, περιχύνω με την σάλτσα.  


Το φαγητάκι αυτό είναι πολύ εύκολο και υγιεινό.

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (Ιούνιος)

  
αγγούρι, αβοκάντο, αρακάς, βλίτα, κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μαϊντανό, μελιτζάνα, ντομάτες, πιπεριά, πατάτες, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, φασολάκια.
και τα παρακάτω φρούτα: 
αχλάδια, ακτινίδια, βανίλιες,  βερίκοκα,  βύσσινα , κεράσια,  καρπούζια,  μούσμουλα, νεκταρίνια, μπανάνες, πεπόνια,  ροδάκινα,  φράουλες.

Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και η καλλιέργειά τους έχει λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails