The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Μπάφα, ο θηλυκός κέφαλος

Το ψάρι αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία αυτή την εποχή, διότι είναι αυγομένο το θηλυκό, με αυγά από τα οποία παράγεται το γνωστό αυγοτάραχο. 
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την γεύση του, αλλά και για τις ιδιότητες του αυγοτάραχου, το σίγουρο είναι ότι έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές, μεγάλη θρεπτική αξία και μεγάλη τιμή στην αγορά, ανταγωνιζόμενο το χαβιάρι. 
Το αρσενικό του κεφάλου ονομάζεται «στιράδι», που αυτή την εποχή έχουν σπέρμα και ονομάζονται «γούρια». Τα στιράδια οι ψαράδες τα σκίζουν στη μέση, τ’ αλατίζουν και τ’ αφήνουν να στεγνώσουν, τα κάνουν πετολιά πριν τα ψήσουν. 
Το θηλυκό του κεφάλου ονομάζεται μπάφα, αυτή την εποχή είναι αυγομένη και όταν το ψάρι πιαστεί, ο ψαράς αμέσως με τέχνη και κοφτερό μαχαίρι πρέπει να καθαρίσει από τα λέπια την κοιλιά του ψαριού. Εκεί κάνει με προσοχή μία τομή στο δέρμα του ψαριού, κατά μήκος της κοιλιάς, χωρίς να διεισδύσει βαθιά και να σκίσει τους λεπτούς υμένες που περιβάλουν τ’ αυγά. Στη συνέχεια και με προσοχή θ’ αποκολλήσει τ’ αυγά από την μπάφα, η οποία θα καταλήξει στην κατσαρόλα για σούπα. Τα αυγά της θα αλατιστούν και θα αφεθούν για να στεγνώσουν σε κατάλληλο περιβάλλον, κατόπιν θ’ ακολουθήσει η διαδικασία του κερώματος με φυσικό κερί, που θα συσκευάσει και θα προστατεύσει την ποιότητα του αυγοτάραχου. 


Πάμε στην συνταγούλα, ο ψαράς είπε να την βράσω και την έβρασα!!!!


Υλικά : (για 2 με 3 άτομα)
1 μεγάλη μπάφα
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 κολοκυθάκια
4 καρότα
2 μεγάλες πατάτες 
άνηθο ή σέλινο
3 κουπάκια (του ελληνικού) ρύζι για σούπα
λεμόνι
ρίγανη
ελαιόλαδο
για το αυγολέμονο
2 κρόκοι αυγού 
1 λεμόνι
αλατοπίπερο


Εκτέλεση :


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το κρεμμύδι, καθαρισμένο και χαρακωμένο, τις πατάτες και τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα. Προσθέτω ελαιόλαδο,ρίγανη, λίγο άνηθο ή σέλινο, λίγο λεμόνι, αλάτι και νερό για να βράσουν τα υλικά μας. Όταν θα τρυπιούνται το καρότο και η πατάτα προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και 5 λεπτά αργότερα το ψαράκι μας. Το ψάρι το αφήνουμε στην κατσαρόλα για περίπου 7 λεπτά. Βγάζω με προσοχή το ψάρι, τις πατάτες, τα καρότα και τα κολοκυθάκια από την κατσαρόλα και τα βάζω σε μια πιατέλα όπου τα περιχύνω με λαδολέμονο. Αν στην κατσαρόλα δεν έχει μείνει αρκετό ζουμάκι για την σούπα, προσθέτω ζεστό νερό, όταν θα βράζει θα προσθέσω το ρυζάκι και θα χαμηλώσω την φωτιά. Αφου βράσει και το ρυζάκι, ετοιμάζω το αυγολέμονο: χτυπάω τους κρόκους (έχω βγάλει τα αυγά από το ψυγείο νωρίτερα), προσθέτω το χυμό από ένα λεμόνι ή και περισσότερο ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλω, επειδή μου αρέσει πολύ ο άνηθος, πρόσθεσα και στο αυγολέμονο λίγο. Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτω λίγο λίγο, ζουμί από την  σούπα και μετά ρίχνω το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα μου. Σερβίρω και βάζω λίγο πιπεράκι πάνω στην σουπούλα μου.


Τις πληροφορίες για την μπάφα τις πήρα από το άρθρο Τα ψάρια του Σεπτέμβρη 

Του Γιάννη Καράτσαλου  στο  http://www.alfa-omega.gr
Μην ξεχνάτε το διαγωνισμό μας, για το βιβλίο Cupcakes της Martha Stewart

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κάτι στα γρήγορα

Αυτές τις μέρες τρέχω και δεν φτάνω..... Από τη μία οι ετοιμασίες για την βάπτιση και το τραπέζι της παραμονής και από την άλλη η μικρή μου που ανέβασε πυρετό. Σήμερα το κοριτσάκι μου ευτυχώς είναι καλύτερα. Βρήκα και εγώ την ευκαιρία να μπω λίγο στα μπλογκοσπιτάκια σας και  να κάνω μια αναρτησούλα μικρή και γρήγορη. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για τις ευχές σας για τη ζουζούνα μου και για την πολύτιμη βοήθειά σας για το τραπέζι.

Αράβικη πιτούλα με σολωμό


Υλικά
1 αράβικη πιτούλα (μεγάλη)
80 γραμμάρια καπνιστό σολωμό
4-5 κομματάκια τυράκι της επιλογής σας, εγώ έχω βάλει κασέρι Μυτιλήνης
αγγουράκι σε λεπτές φέτες
50 γραμμάρια γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
δυόσμο, άνηθο

Εκτέλεση
 Ανακατεύω το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και άνηθο.
Απλώνω πάνω στην πιτούλα μου, την γιαουρτένια σως και βάζω πάνω τον σολωμό σε κομμάτια, το αγγουράκι σε λεπτές φέτες και το τυράκι κομμένο ορθογώνια κομμάτια. Τυλίγω την πιτούλα μου και την κόβω σε 2 ή 4 κομμάτια για να φαγωθεί πιο εύκολα.
Μην ξεχνάτε το διαγωνισμό μας, για το βιβλίο Cupcakes της Martha Stewart

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Μπυρόβια σπαγκέτι !!!!!!!

Ένα πολύ εύκολο και πολύ γρήγορο πιάτο, που με "έφαγε" ο Δημητράκης να το φτιάξω. Ιδανικό φαγητάκι για καλοκαιρινές βραδιές.

Υλικά

1 πακέτο σπαγκέτι
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο σε μπουκίτσες
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
1 μπύρα 330 ml
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση :
Τσιγαρίζω το κρεμμυδάκι, το κοτόπουλο κομμένο μικρές μπουκίτσες,  προσθέτω τις πιπεριές κομμένες κομματάκια (αν έχετε βάλτε και άλλα χρώματα), σβήνω με την μπύρα και το αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσει. Μπορεί να χρειαστεί και λίγο νεράκι. Βράζω τα σπαγκέτι μου , τα σουρώνω και τα ανακατεύω με την σάλτσα.  Αν θέλετε προσθέστε και λίγο τριμμένο τυράκι.

Tip: Όταν κάνετε ανάρτηση, φροντίστε να μην κάθεται δίπλα σας η φιλόλογος αδερφή σας!!!!!!!!!!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθειά σας στο τραπέζι, ποιες είπαμε θα έρθουν να πλύνουν πιάτα; δεν βλέπω μεγάλη προθυμία, θα βάλω πλαστικά. Σας φιλώ
Μην ξεχνάτε το διαγωνισμό μας, για το βιβλίο Cupcakes της Martha Stewart

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Κρύα σαλάτα ζυμαρικών με τόνο - Cold salad pasta with tuna

Μια δροσιστική σαλατίτσα ζυμαρικών, που είναι υποψήφια και για το τραπέζι. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Ένα πακέτο ζυμαρικά της αρεσκίας σας, στην φωτό είναι Gnocchi Barilla
300 γραμμάρια καλομπόκι βρασμένο
φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
ένα αγγουράκι ψιλοκομμένο
μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
2 κονσέρβες τόνο σε λάδι
για την σως ή βάζουμε μαγιονέζα ή γιαουρτάκι ή μαγιονέζα με κέτσαπ

Βράζω τα ζυμαρικά και το καλαμπόκι και  τα αφήνω να στραγγίξουν, ψιλοκόβω τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύω όλα μαζί. Αν θέλω να βάλω γιαούρτι, θα το ανακατέψω με τον άνηθο και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μετά θα το προσθέσω στην σαλάτα μου.
Μην χρησιμοποιήσετε το λάδι του τόνου, αν βάλετε μαγιονέζα δεν χρειάζεστε επιπλέον λάδι και αν βάλετε γιαούρτι, προσθέστε ελαιόλαδο.




An easy and quick recipe for today! A refreshing and healthy salad with pasta and tuna!

500gr. Pasta of your choice (I used Gnocchi Barilla)
300gr. boiled corn
scallion finely chopped
cucumber finely chopped
a handful of dill finely chopped
320grcanned tuna in oil

For the dressing
Mayonnaise (with/without ketchup) or yogurt

Boil pasta and cornStrain themChop the other ingredients and mix all of them in a large salad bowl. If you make the yoghurt dressing, add dill in it and 2-3 Tbsp olive oil and then pour it on the salad.
Don’t use the canned oil. If you choose the mayonnaise dressing, there is no need to add oil. In case you go for the yoghurt dressing, it is much better to use olive oil.


Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Αυτό θα είναι το δώρο σας

Βρήκα λοιπόν τι δώρο θα σας κάνω στο διαγωνισμό μου, το βιβλίο της Martha Stewart "Cupcakes", ένα γλυκό δωράκι για την γλυκειά βοήθειά σας...
Μερικές από τις συνταγές που έχει 


                                          

    

                                                                  


                                  

   Περιμένω τα σχόλια σας.... ( αφήστε το σχόλιο σας ή σε αυτήν την ανάρτηση ή στην αρχική ή και στις δύο...)

Διευκρίνηση: Για να συμμετέχετε στην κλήρωση στο σχόλιο σας θα πρέπει να αναφέρετε κάποιο φαγητό για το τραπέζι που θα γίνει την παραμονή της βάπτισης.

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Βοήθεια blogόφιλοι

Μπλογκόφιλοι και Μπλογκοφιλενάδες μου, σε ένα μήνα βαφτίζω την μικρή μου και θέλω την βοήθειά σας. Την παραμονή της βάπτισης θα κάνουμε τραπέζι στον κήπο, γιατί θα έχουμε κόσμο από μακριά, λόγω επαγγέλματος και λόγω καταγωγής του άντρα μου από την Κρήτη. Θα είμαστε περίπου 50 άτομα. Πολλά στόματα να ταϊσω...... Και εδώ έρχεστε εσείς να με βοηθήσετε και εγώ θα σας ανταμείψω με ένα δωράκι έκπληξη, και λέω έκπληξη γιατί ακόμα δεν έχω σκεφτεί τι δωράκι να σας κάνω, όταν το βρω, θα βάλω φωτογραφία. Το βρήκα το δωράκι σας, το βιβλίο Cupcakes της Martha Stewart.

Θέλω λοιπόν από εσάς να μου προτείνετε τι φαγητάκια να φτιάξω, για όσες και όσους από εσάς έχετε blog και έχετε την συνταγή στο blog σας, αφήστε σύνδεσμο στο σχόλιο σας , για όσους δεν έχουν blog και θέλουν να δώσουν εκτός από την πρότασή τους και την συνταγή τους, ας μου στείλουν email στο tithafamesimera@gmail.com και θα αναρτήσω την συνταγή τους, αφού την μαγειρέψω, εννοείται με το όνομά τους.
Το τραπέζι είναι στις 4 Σεπτεμβρίου, στην παρέα υπάρχουν και χορτοφάγοι. Μέχρι 2 Σεπτεμβρίου περιμένω τις προτάσεις σας. Μπορείτε να αφήσετε όσα σχόλια θέλετε, όμως στην κλήρωση που θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχετε μία φορά. Περιμένω με τις κουτάλες και τις κατσαρόλες αν χείρας !!!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder