The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου-25th March



The 25th of March is a special day for us Greeks!We celebrate the declaration of the greek revolution, the beginning of the greek war of independence from Ottoman rule. The war lasted from 1821 to 1832 when Greece finally got its freedom after so many years of slavery(since 1453!). We also celebrate the Annunciation that is the anouncement by the angel Gabriel to Virgin Mary that she would conceive and become the mother of Jesus.

The song is written by a great writer and intellectual,Rigas Feraios, who tried to encourage greek people to fight for their freedom!

For how long, o brave young men, shall we live in fastnesses,
Alone, like lions, on the ridges in the mountains?
Shall we dwell in caves, looking out on branches,
Fleeing from the world on account of bitter serfdom?
Abandoning brothers, sisters, parents, homeland
Friends, children, and all of our kin?
[...]

Better one hour of free life,
Than forty years of slavery and prison.



Σύμη - Symi island 



Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Παπουτσάκια αλλιώτικα-Papoutsakia(stuffed aubergines)

Τα παπουτσάκια είναι ένα κλασικό αγαπημένο φαγάκι! Επειδή είμαι πειραχτήρι μεγάλο, μου αρέσει να "πειράζω" τις παραδοσιακές συνταγές και να πειραματίζομαι με παραλλαγές! Κάπως έτσι προέκυψε και το παρακάτω φαγάκι!

Υλικά:


3 μεγάλες μελιτζάνες
1 φιλέτο κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
1 σκόρδο
μια χούφτα μαϊντανό
4 μεγάλα μανιτάρια σε φέτες
μισή πιπεριά πράσινη
5 κσ ντομάτα
μοτσαρέλα
μπεσαμέλ
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ανοίγω τις μελιτζάνες και βγάζω προσεκτικά με ένα κουταλάκι την ψίχα τους και την ψιλοκόβω.
Σε προθερμασμένο φούρνο βάζω τα κουφάρια από τις μελιτζάνες για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς (να μαλακώσουν). Σε ένα τηγάνι βάζω ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτω να σοταριστούν το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά ψιλοκομμένα. Βάζω στο μπλέντερ το φιλέτο κοτόπουλο ψιλοκομμένο, προκειμένου να γίνει κιμάς. Ρίχνω στο τηγάνι τον κοτοπουλίσιο κιμά, τα μανιτάρια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ψίχα από την μελιτζάνα και τον χυμό ντομάτας , προσθέτω μισό ποτήρι νερό και τα αφήνω να ψηθούν μέχρι να πιεί το νερό. Γεμίζω τις μελιτζάνες με το μείγμα από το τηγάνι (όχι μέχρι πάνω), βάζω λίγο μοτσαρέλα και από πάνω μπεσαμέλ. Ψήνω στους 200 βαθμούς σε αέρα για 25 λεπτά.
Για την μπεσαμέλ ρίξτε μια ματιά εδώ, για τις τρεις μεγάλες μελιτζάνες κάντε την μισή δόση.

Papoutsakia (=little shoes) is a greek traditional recipe. Aubergines stuffed with ground meat topped with bechamel. Here you have another version since I like changing classic recipes and refreshing them!Enjoy!

Ingredients:


3 big aubergines
1 chicken fillet
1 red onion, finely chopped
1 garlic clove, minced
a handful of parsley, finely chopped
4 big mushrooms, sliced
1/2 green pepper
5 Tbsp tomato juice
mozzarella
bechamel sauce
olive oil

Directions:

Slice aubergines and scoop out their flesh. Finely chop their flesh.
In preheated oven let "empty"aubergines get soft for 15 minutes at 160 C. In a frying pan heat olive oil, saute onion, garlic and pepper. In a food processor place finely chopped chicken fillet and grind it. In a frying pan place meat, mushrooms, parsley, aubergine flesh, tomato juice, 1/2 glass of water and let cook until liquid is evaporated. Fill the aubergines with the stuffing, add mozzarella and finally top with bechamel. Bake at 200 C for 25 minutes.
The recipe for the bechamel is here, make the half quantity for three large aubergines.


Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Πατσαβουρόπιτσα - Patsavouropita(savory pie)

Σε αυτή την πατσαβουρόπιτσα μπορείτε να κάνετε πολλούς αυτοσχεδιασμούς, να βάλετε ότι έχει το ψυγείο σας, έτσι την έφτιαξα και εγώ, από την ανάγκη μου να χρησιμοποιήσω κάποια τυριά και αλλαντικά που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο και όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν πετάμε τίποτα!!!!




Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
300γρ ανθότυρο
200γρ κίτρινα τυριά τριμμένα
1 1/2 φλ. αλλαντικά ψιλοκομμένα
1 αυγό
1 ποτήρι γάλα
μισή κόκκινη πιπεριά
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το γάλα μαζί με το αυγό,το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύω. Μέσα σε αυτό το υγρό μείγμα ρίχνω τα φύλλα κρούστας κομμένα, να βραχούν όλα. Προσθέτω τα τυριά, τα αλλαντικά (είχα λουκάνικα και πάριζα) και την πιπεριά, ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, να πάνε παντού. Λαδώνω ένα ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς για 35-40 περίπου λεπτά, σε αέρα.

Patsavouropita is a traditional greek dessert usually made with phyllo pastry, orange and syrop. I have to post this recipe in the future because it is a really simple and tasteful pie! Inspired by the way phyllo pastry sheets are shredded in patsavouropita I improvised this savory version with ingredients that I wanted to use up. The result met my expectations!

Ingredients:
1 package (500gr.) of phyllo pastry
300gr. anthotiro or ricotta
200gr. gouda, grated(or any other similar kind of cheese)
1 1/2 cup cold cuts, finely chopped
1 egg
1 glass of milk
1/2 red pepper
salt and pepper

Directions:

In a large bowl combine milk, egg, salt and pepper. In this liquid mixture place phyllo pastry sheets(after you have torn them to pieces first) and get them all soaked. Add cheese, cold cuts and pepper. Stir to combine. Grease a baking pan and bake in preheated oven at 180 C for about 35-40 minutes.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails