Ένα από τα αγαπημένα φαγητά του αντρούλη μου είναι η κρεατόπιτα. Ένα πρωινό Κυριακής που ο καλός μου είχε πάει για airsoft αποφάσισα να του την φτιάξω όμως δεν είχαμε άλλο κρέας εκτός από κοτόπουλο στην κατάψυξη. Δεν πειράζει, θα το κάνω με κοτοπουλάκι. Βγήκε υπέροχη, πεντανόστιμη, μυρωδάτη, με βαθμολόγησε με 10 και πιστέψτε με στην κρεατόπιτα είναι πολύ αυστηρός, έχω πολύ καλή "αντίπαλο"....
Υλικά (για ένα μέτριο πυρέξ)
700γρ φιλέτο κοτόπουλο
2 πατάτες μέτριες
2 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ ρύζι
1 1/2 φλ άσπρο κρασί
3/4 φλ ελαιόλαδο
2 κσ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
για το φύλλο
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ ελαιόλαδο
1/2 φλ γάλα
1 κγ ζάχαρη
1/4 φλ. άσπρο κρασί
Υλικά (για ένα μέτριο πυρέξ)
700γρ φιλέτο κοτόπουλο
2 πατάτες μέτριες
2 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ ρύζι
1 1/2 φλ άσπρο κρασί
3/4 φλ ελαιόλαδο
2 κσ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
για το φύλλο
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ ελαιόλαδο
1/2 φλ γάλα
1 κγ ζάχαρη
1/4 φλ. άσπρο κρασί
νερό όσο πάρει
αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζω : το κοτόπουλο κομμένο σε μικρούς κύβους, την πατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους, το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο τριμμένο, το ρύζι, το κρασί, τον πελτέ, την κανέλα, αλατοπιπερώνω. Σκεπάζω την λεκάνη και τα αφήνω να μαριναριστούν.
Φτιάχνω την ζύμη : σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακούβα στην μέση και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το κρασί και το νερό). Ζυμώνω καλά, προσθέτοντας σιγά σιγά το κρασί και μετά το νερό(όσο χρειαστεί), μέχρι να κάνω ένα σκληρό ζυμάρι. Χωρίζω την ζύμη στα δύο, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγω πρώτα το μεγαλύτερο φύλλο που θα πάει κάτω (πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί).Λαδώνω το ταψί μου, βάζω κάτω το πρώτο φύλλο, προσθέτω την γέμιση και σκεπάζω με το άλλο φύλλο, γυρίζω τις άκρες του κάτω φύλλου. Λαδώνω λίγο το πάνω φύλλο και ραντίζω με λίγο νεράκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ροδίζει το φύλλο, οπότε χαμηλώνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για 1 ώρα και 30 λεπτά.
αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζω : το κοτόπουλο κομμένο σε μικρούς κύβους, την πατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους, το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο τριμμένο, το ρύζι, το κρασί, τον πελτέ, την κανέλα, αλατοπιπερώνω. Σκεπάζω την λεκάνη και τα αφήνω να μαριναριστούν.
Φτιάχνω την ζύμη : σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακούβα στην μέση και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το κρασί και το νερό). Ζυμώνω καλά, προσθέτοντας σιγά σιγά το κρασί και μετά το νερό(όσο χρειαστεί), μέχρι να κάνω ένα σκληρό ζυμάρι. Χωρίζω την ζύμη στα δύο, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγω πρώτα το μεγαλύτερο φύλλο που θα πάει κάτω (πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί).Λαδώνω το ταψί μου, βάζω κάτω το πρώτο φύλλο, προσθέτω την γέμιση και σκεπάζω με το άλλο φύλλο, γυρίζω τις άκρες του κάτω φύλλου. Λαδώνω λίγο το πάνω φύλλο και ραντίζω με λίγο νεράκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ροδίζει το φύλλο, οπότε χαμηλώνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Όταν θα είναι έτοιμο, βρέχω και στοίβω μια πετσέτα και σκεπάζω την πίτα μου για να μην είναι πολύ σκληρό το φύλλο
Μου έμεινε λίγο ζυμαράκι, το άνοιξα με τον πλάστη και το τηγάνισα σε ηλιέλαιο.Στην συνέχεια το έβαλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι, πασπάλισα με αλατάκι και ριγανούλα και ήταν τέλειο!
Δείτε ακόμα: Τα απομεινάρια ενός ψυγείου Νο 2, κοτόπιτα
One of my sweet husband's favorite dishes is meatpie. A Sunday morning he had gone to play airsoft, I decided to make one for him, but I discovered that the only meat available was chicken! It turned out really delicious and he was really pleased when he tried it!
For the filling
700 gr. chicken fillet, diced
2 medium sized potatoes, diced
2 medium sized onions, finely chopped
3 garlic cloves, finely chopped
1/2 cup rice
1 1/2 cup white wine
3/4 cup olive oil
2 Tbsp tomato paste
salt
pepper
cinnamon
For the phyllo
500 gr. all purpose flour
1/4 cup olive oil
1/2 cup milk
1 tsp sugar
1/4 cup white wine
water (as much as it takes)
salt
Directions:
In a bowl combine chicken, potatoes, onions, garlic, rice, tomato paste, wine, cinnamon. Season with salt and pepper.Cover bowl and let ingredients be marinated.
Make the dough: in a big bowl place flour and create a well in the center. Add olive oil, milk, sugar, salt. Knead well. Add gradually wine and then water until you have a hard dough. Divide dough in two (one piece has to be bigger thn the other). First roll out the biggest sheet (it will cover the bottom of the baking tray and has to be bigger than it) and then the smaller one. Grease a baking tray, lay the big sheet on the bottom. Spread filling all over it and then cover with the smaller sheet. Fold bottom phyllo sheet over the upper one. Brush upper phyllo with olive oil and sprinkle a little water all over.
Bake in preheated oven at 220 C until phyllo starts to get golden brown. Then low heat at 180 C. You will need about 1,5hour.
salt
Directions:
In a bowl combine chicken, potatoes, onions, garlic, rice, tomato paste, wine, cinnamon. Season with salt and pepper.Cover bowl and let ingredients be marinated.
Make the dough: in a big bowl place flour and create a well in the center. Add olive oil, milk, sugar, salt. Knead well. Add gradually wine and then water until you have a hard dough. Divide dough in two (one piece has to be bigger thn the other). First roll out the biggest sheet (it will cover the bottom of the baking tray and has to be bigger than it) and then the smaller one. Grease a baking tray, lay the big sheet on the bottom. Spread filling all over it and then cover with the smaller sheet. Fold bottom phyllo sheet over the upper one. Brush upper phyllo with olive oil and sprinkle a little water all over.
Bake in preheated oven at 220 C until phyllo starts to get golden brown. Then low heat at 180 C. You will need about 1,5hour.
When ready, soak and drain a towel. Cover pie with it so that phyllo is not too hard.
I had a small quantity of dough left, so I rolled it out and fried it in sunflower oil. Then put it on kitchen paper and sprinkled it with salt and oregano.It was ver yummy!
See also : Chicken pie
What a wonderful chicken pie! It's so tasty and it seems perfect!! :D Very good, dear, it's really delicious!! :) A big kiss!
ΑπάντησηΔιαγραφήHummmm cette tarte saler au poulet doit être vraiment délicieuse, j'adoreeeeeeeeeeee
ΑπάντησηΔιαγραφήBisous
όμορφη και λαχταριστή
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι χρυσοχέρα είσαι εσύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξες και το φύλλο μόνη σου, 10 και από μένα!
Φιλιά!
Δεν έχω φάει ακόμα και οι πίτες είναι η αδυναμία μου!! Το ταψί έρχεται με ντιλίβερι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έκανε εντύπωση που δεν έβρασες καθόλου πριν το κοτόπουλο αλλά μετά είδα το χρόνο ψησίματος ότι είναι μεγάλος.
Φιλάκια πολλά.
Κι εγώ κοτόπιτα φτιάχνω τώρα, με τα περισσεύματα απ' το βραστό κοτόπουλο... Έφαγαν την σούπα κι έμεινε το κρέας, όπως καταλαβαίνεις σχεδόν κανένας δεν το θέλει σκέτο βραστό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!!!
Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως λαχταριστή κοτόπιτα Μανουσίνα μου έμεινε κανένα κομματάκι;;;Φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμή και λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήI have never seen a chicken pie with rice. I have to try it! Besos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα γευστικότατη!!!Και τα κομμάτια χορταστικά, πάρα πολύ ωραία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Qué pinta, qué pinta!!! tiene un corte fabuloso
ΑπάντησηΔιαγραφήagapimeni pita,polu wraia!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τις πίτες ... αν έχουν και κρεατάκι μέσα, ακόμα καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Μανουσάκι μου, σε μια καλή κοτόπιτα δεν μπορώ να πω όχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική σου είναι πεντανόστιμη και παραφουσκωμένη, ακριβώς έτσι όπως μου αρέσει!
Φιλιά πολλά!
Πολύ ωραία, λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνοιξες και φύλλο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως να μην είναι νόστιμη η πίτα.
Και με το ρύζι γίνεται χορταστική.
Φιλιά
μμμμμμμμμ, μου τρέχουν τα σάλια, λατρεύω τις κρεατόπιτες!! θα την δοκιμάσω σίγουρα!!! και μπορεί να φανεί αντάξια στο τραπέζι της κυριακής με σαλατούλες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει δίκιο ο άντρας σου Μανουσίνα μου. Είναι πολύ ωραίο πίτα και οι καλοφαγάδες σίγουρα ξέρουν να την τιμούν :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήdear Lenia, A perfect meal. Blessings dear. Catherine xo
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστή η κοτόπιτα!!! πρέπει να είναι πολύ νόστιμη, γεια στα χέρια σου Μανουσίνα. Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφή