Τρία κιλά γυαλιστερές μου έφερε ο γαμπρούλης μου να φτιάξω. Έψαξα τα αρχεία μου, έψαξα τα βιβλία μου και τελικά τις τηγάνισα... Η συνταγή από το βιβλίο Ψάρια και Θαλασσινά των Ernst Knam- Matteo Vigotti.
Υλικά
800 γραμμάρια γυαλιστερές
100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
100 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
20 γραμμάρια κουρκουμά
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Βάζετε τις γυαλιστερές σε ένα μπολ με κρύο νερό κάτω από τη βρύση, το οποίο θα φροντίζετε να ανανεώνετε συνεχώς και τις αφήνετε μία μέρα για να καθαριζουν από το έντερο. Στη συνέχεια, τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βράζετε μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Έπειτα τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και στη συνέχεια αφαιρείτε την ψίχα από το κέλυφος.
Σουρώνετε την ψίχα, τη στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και την πασπαλίζετε με τον κουρκουμά σε σκόνη και με το πιπέρι. Εν τω μεταξύ ρίχνετε σε ένα μπωλ την τριμμένη παρμεζάνα και το καλαμποκάλευρο, τα ανακατεύετε και προσθέτετε την ψίχα από τις γυαλιστερές.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε μέχρι τους 120 βαθμούς, θέλουμε η ψίχα να τηγανίζεται αργά χωρίς να καίγεται . Τηγανίζετε για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι γυαλιστερές.
Στην συνέχεια, τις στεγνώνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, αλατίζετε και τις τρώτε!!!
Update για την RIRI
Αυτές είναι οι γυαλιστερές..... Καμμιά ιδέα τι να τις κάνω τώρα;
Μη μου πεις ότι καθάρισες τρία κιλά γυαλιστερές;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά στην υπομονή σου!!
Καλό βράδυ.
Τις καθάρισε και εμείς τις τρώμε. Να σαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω την πιατέλα και φεύγω (άπληστος).
Καλό βράδυ να έχουμε.
Eγώ πάλι ,που δεν κατάλαβα τι ειναι οι γυαλιστερές??(στρείδια, μύδια ???)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωτίστε με παρακαλώ!!!!
δεν έτυχε ποτέ να τις τηγανίσω, πιστεύω να έγιναν καλές, διαφορετικά δεν θα τις πρότεινες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήRIRI δεν είναι ούτε μύδια ούτε στρείδια, θα ανεβάσω φωτογραφία να τα δεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστερόπληξ ωραίες έγιναν
Ξανθή μου άσε, 3 κιλά!!!!!! και είχα να μαγειρέψω και άλλα...
Αααα, ευχαριστω , τώρα τις αναγνώρισα , διότι τηγανητές δεν μπορούσα να καταλάβω
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια
Καλημέρα! Τι όμορφο πιάτο και μου αρέσουν τόσο πολύ οι γυαλιστερές, ομολογώ ότι τηγανητές δεν τις έχω φάει!
ΑπάντησηΔιαγραφή