Εχθές ήρθε δέμα από την Κρήτη. Μας έστειλαν τα πεθερικά μου λαδάκι, χόρτα και αγκινάρες άγριες..... Με τσακίσανε!!!! Τρελαίνομαι για αυτές τις αγκινάρες!!! Από την πρώτη φορά που τις δοκίμασα, τις ερωτεύτηκα!!! Υπερβολή;;; Δεν νομίζω, για δοκιμάστε τες και μετά ελάτε να μου πείτε!!!! Πρώτη φορά τις είδα στην Κρήτη και από ότι λένε οι Κρητικοί μόνο εκεί φύονται. Από τα χεράκια της πεθεράς μου (εξαιρετική μαγείρισσα) τις έχω φάει με χοιρινό και με κατσικάκι, εγώ αποφάσισα να τις κάνω με μοσχαράκι, όχι γιατί ήθελα αλλαγή, αυτό είχα!! Πού να τρέχω με τέτοιο κρύο;
Ευτυχώς θυμήθηκα να βγάλω μια φωτογραφία πριν τις μαγειρέψω...
Υλικά:
1 κιλό μοσχαράκι
1 κιλό άγριες αγκινάρες Κρητικές
2 πατάτες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 λεμόνια
2 κρόκοι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα πλένω καλά τις αγκινάρες μου και τις βάζω μέσα σε νερό για όλη την νύχτα. Βάζω στην κατσαρόλα μου το ελαιόλαδο (εγώ έβαλα τόσο όσο να καλυφθεί ο πάτος) να ζεσταθεί και τσιγαρίζω το κρέας μου, βγάζω το μοσχάρι και ρίχνω τα ψιλοκομμένα μου κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το κρέας και ρίχνω χυμό από ένα λεμόνι. Ρίχνω τις αγκινάρες μου, τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα και ένα ποτήρι νερό, το αφήνω να βράσει.
Το έφτιαξα στην χύτρα, οπότε από την στιγμή που σηκώθηκε η βαλβίδα, χαμήλωσα την φωτιά και το άφησα για 25 λεπτά. Το φαγητάκι είχε βράσει. Αν δεν θέλετε να το αυγοκόψετε μαζί με τις αγκινάρες βάλτε λίγο ακόμα λεμονάκι, αν σας αρέσουν τα ξινά και αλατοπιπερώστε. Αν πάλι θέλετε να το αυγοκόψετε: χτυπάω τους κρόκους με δύο λεμόνια, αλατοπιπερώνω (δεν έχω αλατοπιπερώσει το φαγητό) και ρίχνω το ζουμί από το φαγητό, λίγο-λίγο χτυπώντας συνέχεια με τον αυγογδάρτη. Αν θέλετε να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα σας, λιώστε μια-δυο πατάτες (από αυτές του φαγητού) ή βάλτε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ, χτυπήστε την σάλτσα και ρίξτε την πάνω στο φαγητό.
Προσοχή : Σε αυτό το φαγητό επιβάλλονται οι βούτες!!!!!!!!!!!! Θα χρειαστείτε ένα κιλό ψωμάκι...
Πεθερούλα, πεθερούλη σας ευχαριστούμε!!!!!!!!
Ευτυχώς θυμήθηκα να βγάλω μια φωτογραφία πριν τις μαγειρέψω...
Υλικά:
1 κιλό μοσχαράκι
1 κιλό άγριες αγκινάρες Κρητικές
2 πατάτες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 λεμόνια
2 κρόκοι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα πλένω καλά τις αγκινάρες μου και τις βάζω μέσα σε νερό για όλη την νύχτα. Βάζω στην κατσαρόλα μου το ελαιόλαδο (εγώ έβαλα τόσο όσο να καλυφθεί ο πάτος) να ζεσταθεί και τσιγαρίζω το κρέας μου, βγάζω το μοσχάρι και ρίχνω τα ψιλοκομμένα μου κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το κρέας και ρίχνω χυμό από ένα λεμόνι. Ρίχνω τις αγκινάρες μου, τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα και ένα ποτήρι νερό, το αφήνω να βράσει.
Το έφτιαξα στην χύτρα, οπότε από την στιγμή που σηκώθηκε η βαλβίδα, χαμήλωσα την φωτιά και το άφησα για 25 λεπτά. Το φαγητάκι είχε βράσει. Αν δεν θέλετε να το αυγοκόψετε μαζί με τις αγκινάρες βάλτε λίγο ακόμα λεμονάκι, αν σας αρέσουν τα ξινά και αλατοπιπερώστε. Αν πάλι θέλετε να το αυγοκόψετε: χτυπάω τους κρόκους με δύο λεμόνια, αλατοπιπερώνω (δεν έχω αλατοπιπερώσει το φαγητό) και ρίχνω το ζουμί από το φαγητό, λίγο-λίγο χτυπώντας συνέχεια με τον αυγογδάρτη. Αν θέλετε να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα σας, λιώστε μια-δυο πατάτες (από αυτές του φαγητού) ή βάλτε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ, χτυπήστε την σάλτσα και ρίξτε την πάνω στο φαγητό.
Προσοχή : Σε αυτό το φαγητό επιβάλλονται οι βούτες!!!!!!!!!!!! Θα χρειαστείτε ένα κιλό ψωμάκι...
Πεθερούλα, πεθερούλη σας ευχαριστούμε!!!!!!!!
Καταπληκτικό πιάτο, τρελαίνομαι για αγκινάρες με κρέας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου να φτάσουν εδώ πάνω ...οι κρητικές αγκινάρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσκοβόλησε το φαγητό σου.
Μα τι καλά πεθερικά είναι αυτά???
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιάτο σου είναι καταπληκτικό, εννοείται ότι οι βουτίτσες επιβάλλοντα!!
Τέτοιου είδους αγκινάρες πρώτη φορά βλέπω μα κι εσύ έπρεπε να βγάλεις μια φωτογραφία όλο το φυτό!!!μας έχεις τώρα σε αγωνία πως είναι ακριβώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για αγκινάρες, έχουν αρχίσει την εμφάνιση τους αλλά οικονομικά απαγορεύσιμη.
Ωραιο φαγακι εφτιαξες, δεν εχω φαει αγριες αγκιναρες εχω ακουσει ομως οτι ειναι πολυ νοστιμες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά δεν το πιστεύω! Τι πεθερά έχεις να σου στέλνει μέχρι και αγριαγκιναράκια! Αλλά και σύ χρυσοχέρα. Υπέροχο το φαγάκι σου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩμές τις έχεις δοκιμάσει; Σε σαλατικό; Η μαμά μου έφερε μερικές ρίζες από την Κρήτη και τις "καλλιεργεί" στο κτήμα μας και μετά τις βάζει στα βάζα και έχουμε όλο το χρόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μεις που δεν έχουμε πεθερικά στην Κρήτη, τι θα κάνουμε χωρίς αγγινάρες άγριες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα αρκεστούμε ίσως στους τρυφερούς κορμούς από τις καλλιεργήσιμες; Με την πρώτη δυνατή λοιπόν ευκαιρία, θα το δοκιμάσουμε έτσι το φαγάκι σου καλή μου.
Δεν έχω ξαναδεί τέτοιες αγγινάρες. Πολύ ιδιαίτερο το φαγάκι σου. Μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα μου έκανες τη καρδιά αγκινάρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ που δεν έχω πεθερικά στη Κρήτη πού να τις βρω..??...δεν με λυπάσαι άπονη και τις λατρεύω τις αγκινάρες...??
καλό Σ/Κ να έχεις...-:))
Μόλις παρέλαβα ένα παρόμοιο δέμα... Αύριο αποκριά με κατσικάκι και αγκινάρες του βουνού αυγολέμονο!!! Τρελλαίνομαι λέμεεε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροχθές ένα τέτοιο δέμα χτύπησε ξανά την πόρτα μου!!!! και έκανα τις αγκινάρες ομελέτα με μανιτάρια και φέτα.... δεν έχω λόγια...
Διαγραφή