The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Μπάφα, ο θηλυκός κέφαλος

Το ψάρι αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία αυτή την εποχή, διότι είναι αυγομένο το θηλυκό, με αυγά από τα οποία παράγεται το γνωστό αυγοτάραχο. 
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την γεύση του, αλλά και για τις ιδιότητες του αυγοτάραχου, το σίγουρο είναι ότι έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές, μεγάλη θρεπτική αξία και μεγάλη τιμή στην αγορά, ανταγωνιζόμενο το χαβιάρι. 
Το αρσενικό του κεφάλου ονομάζεται «στιράδι», που αυτή την εποχή έχουν σπέρμα και ονομάζονται «γούρια». Τα στιράδια οι ψαράδες τα σκίζουν στη μέση, τ’ αλατίζουν και τ’ αφήνουν να στεγνώσουν, τα κάνουν πετολιά πριν τα ψήσουν. 
Το θηλυκό του κεφάλου ονομάζεται μπάφα, αυτή την εποχή είναι αυγομένη και όταν το ψάρι πιαστεί, ο ψαράς αμέσως με τέχνη και κοφτερό μαχαίρι πρέπει να καθαρίσει από τα λέπια την κοιλιά του ψαριού. Εκεί κάνει με προσοχή μία τομή στο δέρμα του ψαριού, κατά μήκος της κοιλιάς, χωρίς να διεισδύσει βαθιά και να σκίσει τους λεπτούς υμένες που περιβάλουν τ’ αυγά. Στη συνέχεια και με προσοχή θ’ αποκολλήσει τ’ αυγά από την μπάφα, η οποία θα καταλήξει στην κατσαρόλα για σούπα. Τα αυγά της θα αλατιστούν και θα αφεθούν για να στεγνώσουν σε κατάλληλο περιβάλλον, κατόπιν θ’ ακολουθήσει η διαδικασία του κερώματος με φυσικό κερί, που θα συσκευάσει και θα προστατεύσει την ποιότητα του αυγοτάραχου. 


Πάμε στην συνταγούλα, ο ψαράς είπε να την βράσω και την έβρασα!!!!


Υλικά : (για 2 με 3 άτομα)
1 μεγάλη μπάφα
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 κολοκυθάκια
4 καρότα
2 μεγάλες πατάτες 
άνηθο ή σέλινο
3 κουπάκια (του ελληνικού) ρύζι για σούπα
λεμόνι
ρίγανη
ελαιόλαδο
για το αυγολέμονο
2 κρόκοι αυγού 
1 λεμόνι
αλατοπίπερο


Εκτέλεση :


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το κρεμμύδι, καθαρισμένο και χαρακωμένο, τις πατάτες και τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα. Προσθέτω ελαιόλαδο,ρίγανη, λίγο άνηθο ή σέλινο, λίγο λεμόνι, αλάτι και νερό για να βράσουν τα υλικά μας. Όταν θα τρυπιούνται το καρότο και η πατάτα προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και 5 λεπτά αργότερα το ψαράκι μας. Το ψάρι το αφήνουμε στην κατσαρόλα για περίπου 7 λεπτά. Βγάζω με προσοχή το ψάρι, τις πατάτες, τα καρότα και τα κολοκυθάκια από την κατσαρόλα και τα βάζω σε μια πιατέλα όπου τα περιχύνω με λαδολέμονο. Αν στην κατσαρόλα δεν έχει μείνει αρκετό ζουμάκι για την σούπα, προσθέτω ζεστό νερό, όταν θα βράζει θα προσθέσω το ρυζάκι και θα χαμηλώσω την φωτιά. Αφου βράσει και το ρυζάκι, ετοιμάζω το αυγολέμονο: χτυπάω τους κρόκους (έχω βγάλει τα αυγά από το ψυγείο νωρίτερα), προσθέτω το χυμό από ένα λεμόνι ή και περισσότερο ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλω, επειδή μου αρέσει πολύ ο άνηθος, πρόσθεσα και στο αυγολέμονο λίγο. Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτω λίγο λίγο, ζουμί από την  σούπα και μετά ρίχνω το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα μου. Σερβίρω και βάζω λίγο πιπεράκι πάνω στην σουπούλα μου.


Τις πληροφορίες για την μπάφα τις πήρα από το άρθρο Τα ψάρια του Σεπτέμβρη 

Του Γιάννη Καράτσαλου  στο  http://www.alfa-omega.gr
Μην ξεχνάτε το διαγωνισμό μας, για το βιβλίο Cupcakes της Martha Stewart

3 σχόλια:

  1. Μιαμ μιαμ σουπίτσαααααααα....
    Ότι πρέπει μια που είμαι αρρωστούλα.....
    Μπράβο Δήμητρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία σουπίτσα και ωραίες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. e' un piatto molto interessante,io adoro il pesce e cerco sempre ricette come queste che mi attirano molto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder