Υλικά (για το ταψί του φούρνου)
1,5 κιλό χοιρινό μπούτι
2 πατάτες μέτριες
2 κρεμμύδια μέτρια
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι ρύζι
2 φλυτζάνια κρασί
1 1/5 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
νερό όσο πάρει
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω : το χοιρινό κομμένο σε μικρούς κύβους, την πατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ρύζι, το κρασί, τον πελτέ, την κανέλα, αλατοπιπερώνω. Σκεπάζω την λεκάνη και τα αφήνω να μαριναριστούν.
Φτιάχνω την ζύμη : σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακούβα στην μέση και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το νερό). Ζυμώνω καλά, προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό, μέχρι να κάνω ένα σκληρό ζυμάρι. Χωρίζω την ζύμη στα δύο, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγω πρώτα το μεγαλύτερο φύλλο που θα πάει κάτω (πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί).Λαδώνω το ταψί μου, βάζω κάτω το πρώτο φύλλο, προσθέτω την γέμιση και 1 1/5 ποτήρι νέρο, σκεπάζω με το άλλο φύλλο, γυρίζω τις άκρες του κάτω φύλλου. Λαδώνω λίγο το πάνω φύλλο και ραντίζω με λίγο νεράκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ροδίζει το φύλλο, οπότε χαμηλώνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Όταν θα είναι έτοιμο, βρέχω και στοίβω μια πετσέτα και σκεπάζω την πίτα μου.
Νοστιμιά : αν η γέμιση γίνει από το προηγούμενο βράδυ θα είναι ακόμα πιο νόστιμη
1,5 κιλό χοιρινό μπούτι
2 πατάτες μέτριες
2 κρεμμύδια μέτρια
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι ρύζι
2 φλυτζάνια κρασί
1 1/5 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
νερό όσο πάρει
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω : το χοιρινό κομμένο σε μικρούς κύβους, την πατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ρύζι, το κρασί, τον πελτέ, την κανέλα, αλατοπιπερώνω. Σκεπάζω την λεκάνη και τα αφήνω να μαριναριστούν.
Φτιάχνω την ζύμη : σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακούβα στην μέση και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το νερό). Ζυμώνω καλά, προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό, μέχρι να κάνω ένα σκληρό ζυμάρι. Χωρίζω την ζύμη στα δύο, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγω πρώτα το μεγαλύτερο φύλλο που θα πάει κάτω (πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί).Λαδώνω το ταψί μου, βάζω κάτω το πρώτο φύλλο, προσθέτω την γέμιση και 1 1/5 ποτήρι νέρο, σκεπάζω με το άλλο φύλλο, γυρίζω τις άκρες του κάτω φύλλου. Λαδώνω λίγο το πάνω φύλλο και ραντίζω με λίγο νεράκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ροδίζει το φύλλο, οπότε χαμηλώνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Όταν θα είναι έτοιμο, βρέχω και στοίβω μια πετσέτα και σκεπάζω την πίτα μου.
Νοστιμιά : αν η γέμιση γίνει από το προηγούμενο βράδυ θα είναι ακόμα πιο νόστιμη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου