The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Φράουλες


Σύμφωνα με το μύθο, όταν πέθανε ο Άδωνης,η Αφροδίτη έκλαψε τόσο πολύ, που τα δάκρυά της έπεσαν στη γη και μεταμορφώθηκαν σε μικρές κόκκινες καρδιές, τις φράουλες. Επίσης, μια κυρία της αυλής του Ναπολέοντα, η μαντάμ Τιλιέν, φαίνεται να είναι η δεύτερη κοκέτα μετά την Κλεοπάτρα που έχει μείνει στην Ιστορία για το μπάνιο της, στο οποίο χρησιμοποιούσε γύρω στα 10 κιλά λιωμένες φράουλες.

Η εποχή τους

Η φραουλιά ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο και οι καρποί της ωριμάζουν το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπάρχουν ποικιλίες, κυρίως εισαγόμενες, που δίνουν καρπούς όλο το χρόνο.

Διατροφική αξία

Τώρα είναι η εποχή τους και
καλά θα κάνεις να τις δοκιμάσεις!
Βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρος, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, νιασίνη.

Κάνουν καλό...

Δρουν αιμοστατικά (σε αιματουρία, εντερικές αιμορραγίες και μητρορραγίες).
Καθαρίζουν το αίμα.
Έχουν τονωτική και ορεκτική ιδιότητα.
Είναι πολύτιμες για τα αναιμικά παιδιά και τους υποτασικούς.
Ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης.
Ο καρπός της φραουλιάς, όχι μόνο είναι θρεπτικός, δροσιστικός, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα σε όσους υποφέρουν από συκώτι, νεύρα, ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα.
Η κατανάλωση της φράουλας θα πρέπει να αποφεύγετε σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας. Το χνούδι που έχουν στην επιφάνειά τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά εξανθήματα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή έχουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

Τονωτική μάσκα

Τι θα χρειαστείτε:
Πολτό από 2 μεγάλες φράουλες
2 κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού μέλι
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και αφήνετε για 30’. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Τι να προσέξω

Να είναι καθαρές, λαμπερές και σαρκώδεις.
Το κοτσάνι να είναι καταπράσινο και καλοσχηματισμένο.
Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος.
Για να μη χάνουν το άρωμα και το χρώμα τους, να τις πλένετε μέσα σε σουρωτήρι μαζί με τα κοτσανάκια τους και να μην τις αφήνετε να μουλιάζουν.
Τις διατηρείτε ολόκληρες με το πράσινο φυλλαράκι τους -αν τις έχετε πλύνει- σε γυάλινο δοχείο μέχρι και δύο μέρες.
Μπορείτε να τις καταψύξετε τοποθετώντας τες σε ένα δίσκο τη μία δίπλα στην άλλη. Μόλις παγώσουν, τις φυλάσσετε σε σακουλάκια τροφίμων.
www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder