Η πόλη των τεχνών και των επιστημών (Βαλένθια)
Η σημερινή συνταγούλα είναι Ισπανική, μου την έδωσε η κουμπάρα μου (νονά της Χαράς) και παιδική μου φίλη, Νικολίνα, η οποία έχει γίνει μετανάστης του έρωτα στην όμορφη Βαλένθια!!!!!! Η φιλεναδίτσα μου ήρθε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και με τροφοδότησε με αρκετές συνταγές από την όμορφη Ιβηρική Χερσόνησο, τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας... Το σημερινό φαγητάκι είναι πολύ εύκολο, τρελά νόστιμο και τρώγεται και την επόμενη μέρα (ίσως γίνεται και πιο νόστιμο!!!). Μπορείτε να το φάτε ως μεζέ, ως κυρίως πιάτο, ως σάλτσα με ρυζάκι ή ζυμαρικά. Εγώ το έφτιαξα για την βραδιά της 25ης Μαρτίου, όπου κάναμε μεγάλο τραπέζι καθώς γιόρταζε ο μπαμπάς μας!!!!! Να σε χαιρόμαστε μπαμπάκα!!!!!!! Aργήσαμε να πούμε τα χρόνια πολλά διαδικτυακά αλλά η ανάρτηση για τον Nick Vujicic, ήταν πολύ σημαντική για εμένα και για την Λένια, ελπίζω και για εσάς!!! Αρκετά είπα, πάμε στην συνταγή:
Υλικά :
6 μεγάλα καλαμάρια ή θράψαλα
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί
2 κσ κουκουνάρι
2-3 φύλλα δάφνης
4-5 κσ ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι (δοκιμάστε πριν αλατίσετε)
Εκτέλεση:
Κόβω τα κρεμμύδια, ούτε πολύ χοντροκομμένα αλλά ούτε και ψιλοκομμένα, ξέρετε εσείς....
Βάζω σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά (στο 2 με μέγιστο 12) για 20 περίπου λεπτά, στην συνέχεια ρίχνω τα καλαμαράκια ή τα θράψαλα ολόκληρα ή κομμένα (εγώ τα έκοψα γιατί τα φάγαμε σαν μεζεδάκι), ρίχνω το κρασί, την δάφνη και τα κουκουνάρια και τα αφήνω μέχρι να γίνει μια καραμελωμένη σαλτσούλα, αν όταν καραμελώσει η σάλτσα δεν έχουν βράσει τα καλαμαράκια, προσθέστε κρασάκι, μεθύστε τα!!!!! Δοκιμάστε, ρίξτε όσο πιπεράκι και αλατάκι νομίζετε ότι χρειάζεται το μεζεδάκι μας.
Όπως ανέφερα και παραπάνω φάτε το ως μεζέ με ουζάκι ή μπυρίτσα, ως κυρίως με ρυζάκι ή ζυμαρικά ή τηγανιτές πατάτες ή πουρέ. Ένα είναι σίγουρο, θα χρειαστείτε καλό ψωμί για μεγάλες βουτιές (πολλά μακροβούτια κάνουμε τελευταία ή ιδέα μου είναι;;;). Περιμένω εντυπώσεις!!!!!
Today’s recipe comes from Spain! My daughter’s godmother and childhood friend, Nikolina, gave it to me. She is an immigrant of love and has moved to beautiful Valencia! My dear friend has come to Greece for a few days and has supplied me with lots of recipes from the Iberian Peninsula which I am going to share with you... This dish is very easy and unbelievably palatable and if you try it the day after it is even tastier! You can have it as an appetizer or as a main dish with rice or pasta. I cooked it for the celebration of our father’s nameday on March 25th! Happy Nameday, our sweet dad! Sorry for the belated internet wishes but the post about Nick Vujicic was really important for Lenia and me, I hope that goes for you too! I have said enough, let’s get down to work:
Ingredients :
6 big squids or flying squids
5 big red onions
1 big glass of red wine
2 Tbsp pine nuts
2-3 bay leaves
4-5 Tbsp olive oil
pepper
try before you season with salt
Directions:
Cut the onions in medium sized slices.Pour olive oil in a frying pan, add the onion slices and let simmer on very low heat ( 2 when maximum is 12) for approximately 20 minutes. Then add the (flying) squids whole or cut in pieces, pour the wine, add bay leaves, pine nuts and let cook until the sauce is caramelized. In case the squids are not done yet , pour some more wine, get your squids drunk!!!!! Try and season with salt and pepper. It goes greatwith ouzo or beer either as an appetizer or as a main dish with rice, pasta, french fries orpuree. One thing is for sure, you will need yummy bread to dip in the sauce. I will be waiting for your impressions!
Manousina deliciosa receta. Feliz semana y saludos desde españa.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ βρε manousina μου...είναι καιρός για σάλτσες;;; Έχω πει το ψωμί...ψωμάκι και τη σάλτσα...σαλτσούλα!!! Ψητά και βραστά είναι το μενού μου αυτές τις μέρες! Α ναι και σαλατικά!!! Χλιδή......τι να σου πω.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι γκουρμεδιά είναι αυτή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ πρέπει να έχουμε και την φρατζολίτσα παραμάσχαλα για πολλές βουτίτσες!!
Ισπανική συνταγή, αλλά κι εμείς οι Ελληνες το τιμάμε συχνά αυτό το φαγάκι, χωρίς το κουκουνάρι η προσθήκη του οποίου πολύ μου άρεσε!
Χρόνια πολλά για τον μπαμπά σας, να τον χαιρόσαστε!
manousina μου, το κρύωμα κρύωμα αλλά μας πηγαίνεις στην Ισπανία...χαχαχα... Υπέροχη συνταγή και το κουκουνάρι του πηγαίνει (ευτυχώς που δεν θα δει η μαμά μου το σχόλιο γιατί γκρινιάζω όταν υπάρχουν στο τραπέζι... θαλασσινά!). Πολλά φιλιά από μια συναχωμένη (εσύ μου έστειλες το συνάχι; χιχιχι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα αυτό το σημειώνω για να γίνει, για΄τι αν δεν το σημειώσω θα το ξεχάσω που το είδα με τόσες πληροφορίες πάει πια δεν θυμάμαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως η ισπανική κουζίνα έχει πολλές ομοιότητες με τη δική μας. Τα ψάρια και τα θαλασσινά τα τιμούν πολύ κι εκεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα το προτιμήσω ως μεζεδάκι -tapas, καλά δεν το λέω?- μαζί με κόκκινο κρασάκι!
Ελπίζω να βάλεις κι άλλες ισπανικές συνταγές αν μπορέσεις, να δούμε και πράγματα που δεν ξέρουμε!
polu wraia h suntagh sou pravo!polu myrwdath!ithelana sou pw epishs oti prin liges meres eida thn anarthsh sou gia to spread-it, kai graftika bebaia!shmera elaba ta prwta moy proionta apo thn hellmans k eimai polu enthousiasmenh!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό, θα δοκιμαστεί σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιααααα
Ευχαριστούμε πολύ! μου μοιάζει με συνταγή "καλαμαράκια στιφάδο" που φτιάχνει μια θεία μου , μπράβο στην κουμπάρα σου και σε εσένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά , να τον χαίρεστε τον μπαμπάκα σας :)
Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας για τον μπαμπά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου να δω εγώ πότε θα καταφέρω να ξεκινήσω ξανά δίαιτα...
Έλενα τις βουτιές δεν τις γλιτώνεις!!!
Κική μου εγώ φιλάκια σου στέλνω...
Dark Chef, τα καλύτερα έρχονται...
Ξανθή μου φτιάξτε το, θα σας αρέσει σίγουρα
Ειρήνη μου χαίρομαι που γράφτηκες, είναι ωραίο να δοκιμάζεις διάφορα και λες την γνώμη σου για αυτά
Πόπη μου μέσα σε μια βδομάδα το έφτιαξα δυο φορές και ο γαμπρός μου,είπε την εξής ατάκα: θα σου πάρω δυο κιλά καλαμαράκια να το ξαναφτιάξεις...
Αφροδίτη μου σε ευχαριστούμε!!
ottimi con le cipolle,squisiti veramente,io adoro i calamari,complimenti!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή