The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Ράντζα λεμονάτη - Sandy ray with lemon


Πόσο καιρό μπορεί να περιμένει ένα ψάρι μέχρι να αναρτηθεί;;;;; Αυτό περίμενε πέντε μήνες. Αρκετός καιρός νομίζω, αναρωτιέμαι, γιατί συνέχεια του έριχνα άκυρο και το άφηνα να περιμένει, αφού είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Αυτό το ψάρι το φτιάχνουμε πολύ στο σπίτι, το θυμάμαι από παιδί να το φτιάχνει η μαμά μου και η γιαγιά μου.  Δεν έχει τα κλασσικά κόκκαλα των ψαριών αλλά κάποια διάφανα κοκκαλάκια, παιχνιδιάρικα... Ίσως να μην το γνωρίζετε ως ράντζα αλλά ως ρίνα!






Υλικά:
Μερικά κομμάτια Ράντζα
Ξερό κρεμμύδι
Πατάτες
Καρότα
Κολοκύθια
Χυμός Λεμονιού
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο


Εκτέλεση:
Την ράντζα την παίρνετε καθαρισμένη από τον ψαρά σας. Βάζω σε μια κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι κομμένο στα δύο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, ελαιόλαδο και νεράκι (μην βάλετε πολύ νερό, εκτός αν θέλετε να κάνετε σούπα), τα αφήνω να βράσουν. Όταν τα καρότα θα τρυπιούνται, ρίχνω τα κολοκυθάκια (σε ροδέλες), το ψάρι, την ρίγανη, αλατοπίπερο  και τον χυμό λεμονιού. Τα αφήνω να βράσουν. Μετά από λίγο θα έχετε ένα νόστιμο και υγιεινό φαγάκι!!!
Να και η ρίνα πριν καθαριστεί από τον καλό μας τον ψαρά........
How long can a fish recipe wait to be posted? This one has been waiting for five months! I wonder why I kept postponing posting it eventhough it is one of my favorite dishes. I often cook this fish and so did my mother and my grandmother when I was a child. Its bones are different from the typical fishbones, they are transluscent and soft...


Ingredients:

Sandy ray
Red onion
Potatoes
Carrots
Zucchini
Lemon juice
Oregano
Olive oil
Salt and pepper


Directions:


Ask the fishmonger to clean your fish. Place in a saucepan onion cut in two, sliced carrots, olive oil and water (not much unless you want to make a soup) and let boil. When carrots are almost done, add sliced zucchini, fish, lemon juice.Season with salt and pepper and let boil. After a while a yummy and healthy dish will be ready!

19 σχόλια:

  1. Λέω κι εγώ τι είναι τούτο!!!Ως ρίνα το έχω ακουστά δεν το έχω δοκιμάσει όμως.
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπημένο ψάρι, βραστό ή τηγανιτό το τσακίζουμε ως ψαροφάγοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μανουσίνα μου, έχω την εντύπωση ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό το ψάρι, δεν παίρνω βέβαια και όρκο, αλλά θα μου άρεσε να το δοκιμάσω. Την επόμενη φορά θα ρωτήσω εαν έχουν στο ψαραδικό που ψωνίζω !!

    καλοφάγωτο μικρό μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτη φορά ακούω γι'αυτό το ψάρι!!! Μοιάζει με μπακαλιάρο η γεύση του;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω φάει ποτέ ράντζα αλλά λέω ναι σε όλα τα ψάρια!!!!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρινάκι δεν μοιάζει η γεύση του με τον μπακαλιάρο, είναι ένα ψάρι με πολύ ψαχνό, εύκολο στο ξεκοκκάλισμα και τα κοκκαλάκια του είναι πολύ διαφορετικά και μπορείς και να τα φας.
    Έλενα δεν ξέρω αν θα το βρεις αυτή την εποχή, έχω καιρό να το δω στον ψαρά.
    Γαστερόπληξ, τηγανιτό δεν το έχω φάει.
    Λίλα και Ξανθή δοκιμάστε το!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ούτε εγώ το ήξερα!!! Ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την ρίνα την ξέρω, με το άλλο όνομα δεν το έχω ξανακούσει!
    Εχω κι εγώ ένα "μαγειρεμένο" ψάρι εδώ και κάτι μήνες χα χα χαα!
    Ολο λέω να το βάλω και όλο κάτι άλλο βάζω:P
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κι εγώ τηγανητό το κάνω και είναι πεντανόστιμο...
    την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή..
    φιλιά πολλά..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τα αγαπημένα μου ψαράκια Μανουσίνα. Βγάζει το πιο νόστιμο ζουμάκι για ψαρόσουπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει όμως σαν ψαροφαγού κι εγώ θα το δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βλέπω κάτι τέτοια μικρούλια, όταν χαεύω με την μάσκα τον βυθό και νόμιζα οτι είναι σελάχια!
    Λες όταν μεγαλώσουν να γίνουν έτσι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ομολογώ πως ο τίτλος της ανάρτησης μου κίνησε το ενδιαφέρον, καθώς η λέξη "ράντζα" μου είναι παντελώς άγνωστη!
    Το ψάρι που λέγεται ρίνα όμως, το έχω ξανακούσει, αν δεν απατώμαι θα πρέπει να συγγενεύει με το σαλάχι.
    Στην επόμενη βόλτα μου στην ψαραγορά, θα προσπαθήσω να το εντοπίσω καθώς δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Έτσι όμως όπως το βλέπω, θέλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το έχω ακουστά και ως ράντζα , μιας και ο καλός μου ασχολείτε με το ψάρεμα αρκετά χρόνια ... αλλά δεν το έχω φάει ποτέ , ωραίο φαίνετε το φαγητό σου manousina! καό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εγώ δεν είχα ξανακούσει την λέξη ράντζα... φαίνεται νοστιμότατο φαγάκι..θα το δοκιμάσω..καλό μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρόλο που δεν είμαστε πολύ του ψαριού, φαίνεται πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου:)
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. We're slowly learning to appreciate fish in my house. I think we'd love this, filled with so many delicious things like potatoes, zucchini and onions! Thanks for the follow :) I followed you back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πόσα χρόνια έχω να φαω ράντζα! Κι εμένα η μάνα μου το έφτιαχνε συχνά, αλλά έχω να ακούσω για ράντζα χρόνια. Ασε που τριγύρω στα μπλογκ δεν το παραξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εφη,Taste Advisor,SpIrToKoYto,ΔΥΣΠΙΣΤE,Dark Chef,Eva Z.,mia maria, Afroditi δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
    Δύσπιστε αν δεν κάνω λάθος, έχει συγγένεια με τα σαλάχια...
    Vita μου έχεις δίκιο δίνει εκπληκτικό ζουμάκι, το πίνω!!
    Έλενα αυτά τα ψαράκι πολύ υπομονετικά!!
    Κική μου, τα ίδια φαγητά μας έφτιαχναν οι μανούλες μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails