Το καλοκαιράκι ήρθε επιτέλους! Τις τελευταίες μέρες κάνει πράγματι πολλή ζέστη! Ο καιρός δεν είναι ιδανικός για πολύωρη παραμονή στην κουζίνα και μαγείρεμα πολύπλοκων πιάτων! Επομένως σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από μια πλούσια και υγιεινή σαλατούλα; Φτιάχνεταιγρήγορα και εύκολα και είναι πολύ θρεπτική! Σήμερα λοιπόν προτείνω μια σαλάτα με πατάτες, θαλασσινά και σάλτσα πέστο. Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι φανατική οπαδός της πέστο. Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Τζένοβα για αυτό τογαστρονομικό δώρο της στην ανθρωπότητα! Πρόκειται για μια σάλτσα γευστικότατη και αρωματικότατη και θα μπορούσα να την τρώω κάθε μέρα! Ενώ την φτιάχνω συχνά με ζυμαρικά, αυτή είναι η πρώτη φορά που τη χρησιμοποιώ ως ντρέσινγκ σε σαλάτα! Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!
Για τη σαλάτα:
3 μεγάλες πατάτες
500γρ. ανάμεικτα θαλασσινά (χταπόδι, γαρίδες,καλαμάρι)
Για την πέστο:
1 γεμάτη χούφτα φύλλα βασιλικού
7κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
25γρ. κουκουνάρι
60γρ. Πεκορίνο ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Σε δύο ξεχωριστές κατσαρόλες βράζω τα θαλασσινά μου και τις πατατούλες μέχρι να μαλακώσουν. Προσέξτε μην παραβράσετε τις πατάτες, τις θέλουμε ευπαρουσίαστες! Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα μαζί. Καθαρίζουμε τα φύλλα βασιλικού και τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά του πέστο. Τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μια πηχτή ομοιογενής σάλτσα. Ανάλογα με τα γούστα προσθέτουμε ή αφαιρούμε υλικά. Αν π.χ. την θέλετε πιο σκορδάτη, βάλτε κι άλλο σκόρδο κ.ο.κ.
Κατόπιν περιχύνω τη σαλάτα με την πέστο, ανακατεύω με τα χέρια έτσι ώστε η σαλτσούλα μου να πάει παντού και να μην καταστραφούν οι πατάτες και σερβίρω! Κατά προτίμηση τρώγεται ζεστή! Να είστε σίγουροι ότι θα ευωδιάσει ο τόπος από το άρωμα του βασιλικού!
Η πέστο διατηρείται ωραιότατα στο ψυγείο, αν την βάλετε σε ένα βαζάκι και την καλύψετε με λάδι. Το ξέρω ότι οι Γενοβέζοι θα με μισούσαν, αν μάθαιναν ότι αντί για γουδί χρησιμοποιώ μούλτι, αλλά τουλάχιστον είμαι ειλικρινής!!!
Summer is finally here! The last few days it has been really hot! The weather is not ideal for staying in the kitchen too long and preparing complicated dishes. Therefore can you think of anything better than a rich and healthy salad? Easy and quick to make and packed with nutrients! Today we are having a potato salad with seafood and pesto dressing! I have to admit I am a pesto lover! I must thank Genova for this culinary gift to humanity! Pesto sauce is so flavorful and aromatic that I could eat it every day! I make it often with pasta and this is the first time I used it as a dressing for a potato salad! It was amazing!
Ingredients:
3 big potatoes
500gr. Seafood (squid, shrimps, octopus)
For the pesto sauce:
1 big handful of fresh basil leaves
7tbsp olive oil
2 garlic cloves
25 gr. Pinenuts, grated
60gr. Pecorino cheese, grated
Directions:
Boil seafood and potatoes in different saucepans until tender. When ready drain them and place them in a large pot. Clean basil leaves and place them in a foodprocessor. Add the other ingredients and start processing until they are well incorporated. Depending on your taste you can modify the quantity of the ingredients f.e. if you are a garlic fun, add some more cloves etc
Pour the dressing over the potatoes and seafood. Mix well with your hands so that the sauce covers both ingredients. It is better to serve thissalad when hot. You can be sure of one thing! The aroma of basil will linger all over the place!
Pesto can be stored in a jar. Just add a little oil to seal the top and keep it in the refrigerator. I know that people from Genova would hate me if I told them that I make pesto without using a mortar and pestle as the tradition orders but at least I am honest!!!
Concordo con te il pesto è davvero una delizia!!!! Che bella idea abbinata all'insalata di pesce e patate!!!!Io di solito uso un banale olio e prezzemolo tritato....questa è una bella idea!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήCara Lenia gnam gnam, prendo nota de la tua ricetta, è buonissima! Un baccione e buona giornata!
ΑπάντησηΔιαγραφήMe encantan las ensaladas de patata.
ΑπάντησηΔιαγραφήY con esos calamares, qué tentación...
Absolutely yummy and healthy recipe!!! In Spain is so hot too.. Today, 38º C
ΑπάντησηΔιαγραφήI love pesto as well. I have never tasted it on potatoes. Looking at yor delicious results, it´s time to try!!!Καληνύχτα!!!!
Cara Lenia, che bell'abbinamento le patate col pesce e il pesto, un'ottimo Piatto!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAnche da noi tanto caldo, si pensa solo a cose fresche!!!
Baci
Beautiful salad, Lenia! I would love this without the shrimp for me, I have allergies, but I do love the squid, and it all looks so good!
ΑπάντησηΔιαγραφήVery unique and lovely dish!
ΑπάντησηΔιαγραφήi have never thought of a pesto potato salad, sounds lovely.
ΑπάντησηΔιαγραφήWhat a fabulously refreshing summer salad! I love the combination of seafood and patates! Kali Orexi!
ΑπάντησηΔιαγραφήbell'abbinamento.
ΑπάντησηΔιαγραφήmai fatte le patate con pesto e pesce!
brava
Πολύ ωραία η σαλάτα σου! Για το πέστο συμφωνούμε απολύτως:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δεν θα μου ξεφύγει!Υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη
Μου έδωσες ιδέα για το βράδυ!!! Θα βάλω ό,τι θαλασσινό έχω... ανάμικτα βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ?
ΑπάντησηΔιαγραφή@Αγαπητή Donkey,χρησιμοποίησα κατεψυγμένα ανάμεικτα θαλασσινά αγορασμένα από μεγάλο σούπερ μάρκετ!Καλή επιτυχία!Φιλιά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη, καλοκαιρινή η σαλάτα σου, με πέστο που κι εμείς αγαπάμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό μεσημέρι!
Hai ragione è arrivato il caldo finalmente!! E con esso anche la voglia di cibi freschi, saporiti e profumati come il piatto che hai preparato tu! Gustosissimo! Baci
ΑπάντησηΔιαγραφήδε θα υποκύψω!!!! όχι, όχι, όχι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πάρω όλη την πιατέλα, χιχι!!!!!!
I love potato salad but never tried preparing ti with seafood! This is genius!
ΑπάντησηΔιαγραφήWhat a unique and delicious potato salad.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το συνδυασμό των υλικών συμπεραίνω ότι θα είναι υπέροχη! Και από μόνη της ένα γεύμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήThis sounds lovely! I'm a pesto lover too - and a seafood lover - so this is absolutely perfect - delicious recipe - thank you!
ΑπάντησηΔιαγραφήMary x
What a beautiful salad. It is indeed perfect for a hot summer evening. It sounds delicious. I hope you have a great evening. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήsalad sounds healthy n tempting..:P
ΑπάντησηΔιαγραφήTasty Appetite
Ciao!! Se vi fa piacere ho lasciato qualcosa per voi nel mio blog, un abbraccio!
ΑπάντησηΔιαγραφήLenia!!! ti ho lasciato un premio per il tuo blog nel mio...passa a ritirarlo!
ΑπάντησηΔιαγραφήεχετε ενα βραβειο στο μπλογκ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή!!!! :)
e' un piatto meraviglioso!L'hai presentato benissimo,tanti tanti complimenti!
ΑπάντησηΔιαγραφήβάζω το κοτόπουλο σε κρούστα ,τη βεράντα και τη μπιρίμπα...
ΑπάντησηΔιαγραφήπάρε τη σαλάτα και ελάτε...-:))
Βιβή μου αν ήμασταν κοντά θα ήμουνα καλός πελάτης!!!! Κρίμα.....Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήciao lenia....ma che buona questa insalata di mare con le patate...bravissimaa
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao carissima! Bentrovata:) Sono Alessia di Dolci a go go;scusa ma mi fa inviare i commenti solo con l'anonimo...Mi sa che anche il computer inizia a soffrire il caldo di questi giorni. Compllimenti!Quest'insalata sarà buonissima...sei proprio un genio in cucina. Bacioni =)
ΑπάντησηΔιαγραφήAmo tutti gli ingredienti di quest'insalata, un matrimonio perfetto per un piatto fresco e appetitoso. Quanto vorrei trovarla oggi a pranzo ^__^ Un bacio, buona giornata
ΑπάντησηΔιαγραφήUn'idea fantastica e appetitosa, complimenti sei sempre bravissima!!! Un bacione
ΑπάντησηΔιαγραφήDear Lenia, I love seafood salad. I never had it with pesto and potato salad but would sure love to try it. Thank you for your visits and kind comments. Have a beautiful and blessed day, Your friend, Catherine xo
ΑπάντησηΔιαγραφήmi piacciono tutti gli ingredienti, me la segno, grazie Lenia, un abbraccio !
ΑπάντησηΔιαγραφή