Υλικά : (για 8 πουγκάκια )
500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
2 μέτριες μελιτζάνες
2 μέτριες πατάτες
1/2 ποτήρι κρασί
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
500 γραμμάρια χυμό ντομάτας
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
Για την μπεσαμέλ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 1/2 φλυτζάνια γάλα
2 κρόκοι αυγών
μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Κόβω σε κύβους τις μελιτζάνες και τις βάζω σε αλατόνερο για να ξεπικράνουν. Ψιλοκόβω το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζω με λαδάκι, προσθέτω τον κιμά και ανακατεύω, σβήνω με το κρασί, προσθέτω την μελιτζάνα, τον χυμό ντομάτας , την πατάτα κομμένη σε κύβους, αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο και την ζάχαρη. Τα αφήνω να βράσουν. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, λιώνω το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά,προσθέτω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα χρυσο χρώμα .Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας καλά με τον αβγοδάρτη. Ανακατεύω μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Βγάζω την κατσαρόλα από το μάτι συνεχίζω να ανακατεύω και ρίχνω και τον κρόκο, ανακατεύω συνέχεια πολύ καλά. Ρίχνω την μπεσαμέλ μέσα στον κιμά.
Τώρα έχουμε τις εξής εναλλακτικές : α. το βάζω σκέτο σε ένα πυρέξ , τρίβω λίγο ρεγκάτο από πάνω και το βάζω στο φούρνο στους 185 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά β.αφήνω όλο το μείγμα να κρυώσει και μετά παίρνω δύο φύλλα κρούστας διπλωμένα στην μέση , βάζω μέσα κάποιες κουταλιές μείγμα και το κλείνω σε πουγκάκι (για το κλείσιμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπάγκο κουζίνας ή φύλλο φρέσκου κρεμμυδιού ή μαϊντανο κ.α.), αλοίφω με ελαιόλαδο. Ψήνω για 30 περίπου λεπτά στους 185 βαθμούς στον αέρα.
500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
2 μέτριες μελιτζάνες
2 μέτριες πατάτες
1/2 ποτήρι κρασί
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
500 γραμμάρια χυμό ντομάτας
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
ελαιόλαδο
αλάτι
γαρύφαλλο
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 1/2 φλυτζάνια γάλα
2 κρόκοι αυγών
μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Κόβω σε κύβους τις μελιτζάνες και τις βάζω σε αλατόνερο για να ξεπικράνουν. Ψιλοκόβω το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζω με λαδάκι, προσθέτω τον κιμά και ανακατεύω, σβήνω με το κρασί, προσθέτω την μελιτζάνα, τον χυμό ντομάτας , την πατάτα κομμένη σε κύβους, αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο και την ζάχαρη. Τα αφήνω να βράσουν. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, λιώνω το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά,προσθέτω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα χρυσο χρώμα .Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας καλά με τον αβγοδάρτη. Ανακατεύω μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Βγάζω την κατσαρόλα από το μάτι συνεχίζω να ανακατεύω και ρίχνω και τον κρόκο, ανακατεύω συνέχεια πολύ καλά. Ρίχνω την μπεσαμέλ μέσα στον κιμά.
Τώρα έχουμε τις εξής εναλλακτικές : α. το βάζω σκέτο σε ένα πυρέξ , τρίβω λίγο ρεγκάτο από πάνω και το βάζω στο φούρνο στους 185 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά β.αφήνω όλο το μείγμα να κρυώσει και μετά παίρνω δύο φύλλα κρούστας διπλωμένα στην μέση , βάζω μέσα κάποιες κουταλιές μείγμα και το κλείνω σε πουγκάκι (για το κλείσιμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπάγκο κουζίνας ή φύλλο φρέσκου κρεμμυδιού ή μαϊντανο κ.α.), αλοίφω με ελαιόλαδο. Ψήνω για 30 περίπου λεπτά στους 185 βαθμούς στον αέρα.
Πολύ ωραία ιδέα! Το πουγκάκι μου αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ήταν και πολύ νόστιμο big mama. Αφού είχα φύλλα κρούστας που έληγαν τι να έκανα, να τα πέταγα ;
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ εμφανίσιμο φαγάκι, πάντα αυτοσχεδιάζουμε δεν πετάμε τίποτε, πόσο μάλλον τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μου πάει καρδιά να πετάξω φαγητό, όχι μόνο τώρα λόγω κρίσης, αλλά και πριν, τόσοι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, αμαρτία δεν είναι να πετάω φαγητό. Ευχαριστώ γαστερόπληξ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω και εγώ ένα πουγκάκι.... μιαμ μιαμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη, δώσε διεύθυνση και σου στέλνω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου όταν ο άνθρωπος έχει άδεια, είναι χαλαρός και σκέφτεται όμορφα και πρωτότυπα πράγματα , χα χα
ΑπάντησηΔιαγραφή