The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μια σαλάτα για το Άλτις - Cold cuts salad with feta



Δύο εβδομάδες πέρασαν από εκείνο το πρωινό Σαββάτου που ξύπνησα αξημέρωτα, πήρα το λεωφορείο και πήγα στην πρωτεύουσα, με μια τσάντα στον ώμο. Με ένα άγχος μην μου τουμπάρει η τσάντα και λαδώσω τα πάντα!!! Ναι, φοβόμουν μην λαδώσω την τσαντούλα μου, γιατί κουβάλαγα δείγμα ελαιόλαδου για τον ποιοτικό έλεγχο που θα μας έκαναν στην Ελαϊς. Έφτασα λοιπόν στην Αθήνα 1,5 ώρα νωρίτερα από το ραντεβού των food bloggers στην Ελαϊδα. Έφαγα το κρύο της αρκούδας!!!!!! Έφτασα λοιπόν νωρίς νωρίς στο κτίριο της Ελαϊδος και τους έπιασα στην προετοιμασία. Φιλόξενοι και πολύ ζεστοί όλοι τους με καλοδέχτηκαν (αν έλεγαν από μέσα τους, γιατί ήρθε η μουρλή τόσο νωρίτερα;;;; δεν ξέρω) και ενθουσιάστηκαν όταν τους είπα ότι ήρθα για την γευσιγνωσία ελαιολάδου από την Πάτρα. Σιγά σιγά μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι γνωστοί και άγνωστοι φίλοι μπλόγκερς. Αφού τα είπαμε λιγάκι μεταξύ μας, ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου Αθηνά και μας μίλησαν οι άνθρωποι που αποτελούν την Ελαϊς, οι άνθρωποι που αγαπούν την Ελαϊς και το Άλτις.
 Ο ενθουσιασμός τους και η αγάπη τους για την δουλεία τους ήταν εμφανής. Μακάρι και εγώ όταν μίλαγα για την δουλειά μου να χαιρόμουν τόσο!!!!! Η επιτυχία του Άλτις είναι προσωπική τους υπόθεση. Είναι τόσο σίγουροι για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα και τόσο περίφανοι!!!!! Μάθαμε πολλά, γευτήκαμε περισσότερα. Αυτό δεν το οφείλουμε μόνο στους ανθρώπους της Ελαϊς αλλά και στην γλυκιά μας Βίκυ Κουμάντου και τα Greek Food Blogs που διοργάνωσαν την ημερίδα.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για την γνώση και την φρονίδα των ανθρώπων του Άλτις για το ελαιόλαδο και εδώ για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας το ελαιόλαδο.  Μην ξεχάσω να αναφέρω για την σημασία της τυποποίησης του ελαιόλαδου στην διασφάλιση της ποίοτητάς του , η οποία εγγυάται την τήρηση των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας του προϊόντος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η οποία εφαρμόζεται μέσω του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΕΦΕΤ και της αγορανομίας.
Τι δεν θα ξεχάσω:
1. Την αγάπη που έδειξαν οι άνθρωποι του Άλτις για την δουλειά τους
2. Τα υπέροχα ψωμάκια της μικρής Ειρήνης
3. Να είμαι πιο αυστηρή με τα λαδάκια...., αν και στο σπίτι μου χρησιμοποιούμε το λάδι του Κρητικού Πεθερού (αυτό το λάδι πήγα για έλεγχο!!!!). Ίσως επειδή η οικογένεια του αντρούλη μου παράγει λάδι, το οποίο το πουλάει στην Ένωση και αυτή με την σειρά της ..... δεν ξέρω που... είμαι αρκετά ευαισθητοποιημένη όσον αφορά την διακίνηση ελαιολάδου και την τιμή που παίρνουν οι παραγωγοί. Πλάκα πλάκα, μπορεί να γίνεται και Άλτις το λαδάκι του πεθερού μου, καθώς η Ελαϊς έχει λάδι Σητείας , και αυτό το λάδι είναι βραβευμένο!!!!! (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας....)
4. Το κρύο που έφαγα όταν έφτασα στην Αθήνα


Δεν ανέφερα ότι τελικά το λάδι - δείγμα χύθηκε, ευτυχώς όχι μέσα στην τσάντα, αλλά οι άνθρωποι της Ελαϊς με πήραν τηλέφωνο για να τους στείλω καινούργιο δείγμα (ακόμα δεν το έχω στείλει....). Να δούμε τι λάδι μου δίνει ο Πεθερούλης μου;;;;
Αυτά τα λίγα για την γευσιγνωσία ελαιολάδου!!!!
Με το Αγουρέλαιο Άλτις που μας έδωσαν (με προσωποποιημένες ετικέτες) έκανα τι άλλο;;;; μια σαλατίτσα.....


Υλικά:
Λόλα (έτσι λέγεται η χημικός της Ελαϊς, δεν την μαγείρεψα..... την άλλη λόλα εννοώ, την πράσινη...)
ντομάτες
ξερό κρεμμύδι
φέτα
μανιτάρια portobello
σαλάμι Μιλάνου (αυτό είχα βάλει, αλλά και Λευκάδας να βάλετε είναι υπέροχο)
προσούτο
κόππα (ιταλικό αλλαντικό από χοιρινό)
ρίγανη
αλάτι
Αγουρέλαιο Άλτις


Εκτέλεση:
Πλένω την λόλα και τις ντομάτες. Με μια βρεγμένη πετσέτα, σκουπίζω τα μανιτάρια. Ψήνω στην τοστιέρα τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά. Κόβω με τα χέρια την πρασινάδα, τεμαχίζω τις ντομάτες και το ξερό κρεμμύδι, βάζω φέτα κομματιασμένη, τα αλλαντικά μου, τα ψημένα μανιτάρια, αλατάκι, ριγανούλα και Αγουρέλαιο Άλτις. Ανακατεύω την σαλατίτσα μου και την τρώω....
Φροντίστε να έχετε νόστιμο ψωμάκι για να κάνετε βούτες, επιβάλλεται!!!!!!!

 Ingredients:

green lolorosso
tomatoes
red onion
feta cheese
portobello mushrooms
milan salami (salami from Lefkada will do just fine)
prosciutto
coppa (Italian cold cut made from pork shoulder or neck)
oregano
salt
”Altis” olive oil

Directions:
Wash the  green lolorosso and the tomatoes. Wipe off the mushrooms with a slightly damp paper towel and grill them in a toaster for 3-4 minutes. Cut the greens with your hands and place them in a salad bowl, slice the tomatoes, the red onion, add the feta cheese  in chunks, the cold cuts in thin slices, the mushrooms. Season with salt and oregano and pour over a generous amount of olive oil. Mix well all the ingredients and here you are:an easy and palatable salad is ready! A tasty bread is really necessary because you will surely want to dip it it in the oil!






10 σχόλια:

  1. Κοντεύω να το τελειώσω κι εγώ το λάδι μιας και χωρίς σαλάτα δεν τρώμε ποτέ.
    Στις σαλάτες είσαι εξπέρ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλη μια απο τις υπέροχες σαλάτες σου!!!
    Δεν κατάφερα να έρθω στην συγκέντρωση μιας και ετοιμαζόμουν για εγχείρηση την επόμενη μέρα, αλλά μου είπε η Μαρία τα καλύτερα!!
    Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Αλτις για το μεράκι με το οποίο κάνουν την δουλειά τους, αλλά και στην Βίκυ μας!
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξέχασες να πεις και για το περπάτημα στη γέφυρα...λολ
    για όλα τα άλλα,συμφωνώ και επαυξάνω...
    ( για τη σαλάτα σου δε,δυό φορές...)
    καλή Κυριακή...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό Βιβή μου προσπαθώ να το ξεχάσω.....
    Φιλάκια πολλα σε όλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρετε χαίρετε! Και μόνο που πήγες από την Πάτρα θα έπρεπε να σου έχουν δώσει 5λιτρο χα χα χα χαράς το κουράγιο σου.
    Η σαλατούλα πεντανόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαδάκι Κρήτης χρησιμοποιώ και εγώ!!! Είναι το καλύτερο!!! Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου....που λέγαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ δροσιστική και λαχταριστή η σαλάτα.
    Μπράβο Μανουσίνα που κατάφερες να πας στη συνάντηση, πρέπει να γύρισες εξαντλημένη.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μανουσίνα μου, πολύ καλή η περιγραφή σου!
    Η σαλατίτσα όλα τα λεφτά, την κόππα δεν είχα ξανακούσει...Οσο ζεις μαθαίνεις, δεν λένε?
    Καλή εβδομάδα καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλενάδα, εγώ δεν το έχω ανοίξει ακόμα το λάδι μου, το λυπάμαι:)
    Πολύ ωραία η σαλάτα σου και ότι πρέπει το αγγουρέλαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δίνει καταπληκτικές σαλάτες το άτιμο!! Δεν το χορταίνω και το λυπάμαι που το τελειώνω. Το τρώω με το σταγονόμετρο! Καλά, το μπουκάλι θα φυλαχτεί σαν πολύτιμο βραβείο!!! Επεράσαμε όμορφα και εις το επανιδείν! Να μας ξανάρθεις!!! Καλή σου εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder