Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα ό,τι κι αν κάνατε αυτές τις άγιες μέρες! Σήμερα λοιπόν που ήρθε η γλυκιά μου αδερφούλα Μανουσίνα από την Κρήτη βρήκα την ευκαιρία να μαγειρέψουμε παρέα! Διαλέξαμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη συνταγή που μου έχει δώσει η γλυκιά συνάδερφός μου, η Χαρά. Πρόκειται για μια αλμυρή παραλλαγή του τσιζκέικ. Η πατρότητα της συνταγής αγνοείται γι’αυτό και δεν αναφέρεται. Είναι ένα νόστιμο και πολύ ευπαρουσίαστο ορεκτικό που θα κλέψει την παράσταση σε ένα τραπέζι.
Ακολουθήσαμε επακριβώς τις οδηγίες, αλλά την επόμενη φορά που θα το φτιάξουμε, θα μειώσουμε την ποσότητα του τυριού προκειμένου η στρώση αυτή να γίνει πιο λεπτή άρα και πιο ελαφριά.
150γρ. καπνιστό σολωμό
1 κιλό τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 φλυτζ. γαλέτα
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
¾ φλυτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ¼ φλυτζ. παρμεζάνα τριμμένη
200 ml στραγγιστό γιαούρτι
4 αυγά
Ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 175˚C. Λαδώνω μια φόρμα με αποσπώμενη βάση. Ανακατεύω τη γαλέτα με ¼ του φλυτζανιού παρμεζάνα και τοποθετώ το μείγμα στη βάση της φόρμας μαζί με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύω και πατώ τα υλικά μου όπως θα έκανα και στο γλυκό τζικέικ. Ψιλοκόβω τον σολωμό. Σε μπλέντερ χτυπώ το τυρί κρέμα για 1-2 λεπτά ώσπου να γίνει λείο. Προσθέτω την υπόλοιπη παρμεζάνα, ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη, ½ φλυτζ. μαϊντανό, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
Τέλος χτυπώ και το γιαούρτι ίσα ίσα για να ανακατευθεί. Αφαιρώ 2 φλυτζάνια από το μείγμα και σε αυτό ανακατεύω τον σολωμό. Απλώνω το υπόλοιπο μείγμα στη φόρμα. Από πάνω περιχύνω το μείγμα του σολωμού ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνω στη μέση του φούρνου για περίπου 45 λεπτά. Σβήνω τον φούρνο, ανοίγω την πόρτα και αφήνω μέσα το φαγάκι μου για 30 λεπτά ακόμα. Κατόπιν το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει 15 λεπτά. Επιτέλους είναι έτοιμο να σερβιριστεί και να εξαφανιστεί!
Τέλος χτυπώ και το γιαούρτι ίσα ίσα για να ανακατευθεί. Αφαιρώ 2 φλυτζάνια από το μείγμα και σε αυτό ανακατεύω τον σολωμό. Απλώνω το υπόλοιπο μείγμα στη φόρμα. Από πάνω περιχύνω το μείγμα του σολωμού ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνω στη μέση του φούρνου για περίπου 45 λεπτά. Σβήνω τον φούρνο, ανοίγω την πόρτα και αφήνω μέσα το φαγάκι μου για 30 λεπτά ακόμα. Κατόπιν το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει 15 λεπτά. Επιτέλους είναι έτοιμο να σερβιριστεί και να εξαφανιστεί!
Hello everybody! We hope you had a lovely time during these holy days! Today my sweet sister Manousina came back from Crete and we found the time to cook together! We picked an original recipe that a sweet colleague of mine had given me a long time ago. It is a savoury version of cheesecake! We don’t know the creator of the recipe, that’s why there is no mention about it. This appetizer is really tasteful andimpressive.
We have faithfully followed the directions but next time we are going to reduce the quantity of the cream cheese in order to get a thinner and lighter cheese layer.
Ingredients:
1 kg cheese cream at room temperature
3 Tbsp butter melted
1 cup bread crumbs
2 Tbsp grated lemon zest
¾ cup parsley finely chopped
1 ¼ cup parmesan grated
200 ml strained yogurt
4 eggs
Olive oil (for greasing)
Salt and pepper
Directions:
Preheat oven at 175˚C. Grease a spring form tin. Combine bread crumbs with ¼ cup of parmesan and place this mixture on the basis of the springform tin along with the melted butter. Mix the ingredients and press them with your fingers as if you were making a sweet cheesecake.Finely chop salmon. In blender beat cream cheese for 1-2 minutes until smooth. Add the rest of the parmesan, eggs (one by one) beating wellafter each ingredient addition, parsley, zest, salt and pepper.Finally beat yogurt a little (just to be incorporated to the other ingredients. Keep two cups of the mixture and mix salmon in it. Spread the rest of the mixture in the springform tin. Pour the salmon mixture and even thesurface with a spatula. . Bake on the middle rack of the oven for almost 45 minutes. Turn the oven off, let the oven door open and wait foranother 30 minutes. Then take it out of the oven and let cool for 15 minutes. It is finally ready to be served and devoured!
Καλώς τες!!με τούρμπο συνταγή ξεκινήσατε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σας Πολλά!!
Un'ideone direi... decisamente da riproporre nei buffets!
ΑπάντησηΔιαγραφήA beautiful savory cheesecake! Looks delicious and the cake server is so cute :)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ωραιο φαινεται. μπραβο σε εσενα και την αδελφουλα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήche splendore....io prediligo i dolci, ma questa torta è davvero fantastica!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήcomplimenti!!!!
a presto,
ciaoooooooooooooooo
This sounds really wonderful. I love smoked salmon and the way you have used it here is perfect. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήWhat a fantastic recipe - salmon is all over the place here in the Pacific NW! I love it! Bookmarked.
ΑπάντησηΔιαγραφήThis is quite funny as it really looks like a sweet cheesecake! i'm sure its great though
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη, πολλές αναστάσιμες ευχές και στις δυο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταρτούλα υπέροχη, φτιάχνω μια παρόμοια με σολομό και cream cheese, αλλά για βάση βάζω αλμυρά μπισκοτάκια Polo ή ότι άλλο βρω.
Πραγματικά από τις πιο νόσιμες τάρτες!
Φιλάκια!
Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το φαγητό σας κορίτσια, το αντιγράφω αμέσως!!
Bellissima torta salata! Un bacione e a presto carissima.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας κορίτσια και χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον το αλμυρό τσιζκέικ, μία φορά μόνο έχω φτιάξει από συνταγή του περιοδικού gourmet, εκεί ήταν ψυγείου με ζελατίνα και έβγαινε πιο ελαφρύ.
Και η δική σας συνταγή με το σολωμό όμως φαίνεται πλούσια και δελεαστική, δεν θα έλεγα όχι!
Καλή συνέχεια! :)
Bellissima torta, molto delicata con il salmone, bravissima e complimenti per il blog, bellissimo!! Mi sono aggiunta ai tuoi sostenitori per non perderti, un abbraccio, Maria Luisa.
ΑπάντησηΔιαγραφήFinalmente un cheesecake salato che da gioia al palato ^_*
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς βρεθήκαμε και πάλι!! Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά με υγεία και στις δυό σας!!! Υπέροχο το αλμυρό τσιζκέικ και δελεαστικότατο!!!! Ελπίζω να περάσατε ένα υπέροχο Πάσχα!!! Πολλά φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά...πρωτότυπη η πρόταση σου...δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο που φαίνεται κορίτσια! Καταγράφεται...
Xριστός Ανέστη
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά
Καλά εεεε πολύ ωραία συνταγή :)
@ Cara Maria Luisa,benvenuta al nostro blog!Grazie delle belle parole!Corro a trovarti al tuo blog!Un abbraccio,cara!A presto!
ΑπάντησηΔιαγραφήquesti sono i piatti che preferisco,il salmone poi......lo adoro,bellissima presentazione!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου αρέσει τρελλά, χριστός ανέστη
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Lenia, che super torta!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήSalmone e formaggio una golosità non ho dubbi che sia finita subito!!!
Baci, baci
χριστός ανέστη με χαρά υγεία και πολλή αγάπη με έλιωσες με την πρόταση φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια Πολλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστο το τσιζκεικ σου!
Wow che ricetta originale!!!Complimentoni!!!Buona giornata ^_^
ΑπάντησηΔιαγραφήUna torta buonissima e molto invitante, complimenti cara, un bacione
ΑπάντησηΔιαγραφήWhat a wonderful cheesecake!!! I prefer savory than sweet, and moreover I adore smoked salmon!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα σε ψάχνω μπορείς να δεις το mail σου.Είναι κάτι επείγον.
ΑπάντησηΔιαγραφήhola Lenia, gracias por visitarme, me ha encantado grecia, seguiremos en contacto un saludo desde Barcelona, España
ΑπάντησηΔιαγραφήhola Lenia, me ha encantado Grecia, gracias por visitarme un saludo desde Barcelona
ΑπάντησηΔιαγραφήEspaña
Piacere di conoscerti!!!Il tuo blog e' molto riccco mi sono aggiunta ai tuoi lettori fisssi!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήcomplimenti per la torta salata!!!!!
buona vita e buona cucina!!!!
Απλα φανταστικο!!!! Εψαχνα μια ιδεα για να φτιαξω ενα αλμυρο τσισκεικ....σιγουρα θα δοκιμασω την δικια σου συνταγη......φαινεται τελειο!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Καλή Πρωτομαγιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχρόνια πολλά και καλό μήνα
ΑπάντησηΔιαγραφή