Υλικά:
500 γρ αγκινάρες (καθαρισμένες)
400 γρ φρέσκος σολωμός (σε μικρές μπουκίτσες)
100 γρ σπαράγγια (τεμαχισμένα)
1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
110γρ τυρί ροκφόρ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 αυγά
200γρ κρέμα γάλακτος
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
λίγο γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τις αγκινάρες με νερό (να τις σκεπάζει) και τα αφήνω να βράσουν. Σε ένα τηγάνι βάζω 2-3 κσ ελαιόλαδο και τσιγαρίζω ελαφρά το κρεμμύδι, στην συνέχεια προσθέτω τις αγκινάρες αφού πρώτα τις έχω κόψει στα τέσσερα, τον σολωμό χοντροκομμένο και τα σπαράγγια τεμαχισμένα. Προσθέτω το ροκφόρ και την κρέμα γάλακτος, όταν λιώσει το τυρί αποσύρω το τηγάνι από την φωτιά, δοκιμάζω και αλατίζω. Περιμένω λίγο να κρυώσει η γέμιση. Σε ένα ταψάκι (28 εκ) βάζω τα μισά φύλλα (δεν τα στρώνω, τα βάζω πατσαβουριαστά!!!), ρίχνω την γέμιση, χτυπάω δυο αυγά και τα ρίχνω πάνω απο την γέμιση , χτυπάω - κουνάω λίγο το ταψί μου να ανακατευτεί το αυγό και καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι πατσαβουριαστά, αλοίφω τα φύλλα με λίγο γάλα εβαπορέ και ψήνω για περίπου 25 λεπτά στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω αντιστάσεις), μέχρι να ψηθούν τα φύλλα.
Αφήνω να κρυώσει λίγο, την κόβω και απολαμβάνω.
Today’s post is a really delicious pie I improvised yesterday out of the need to use up the fillo pastry and out of my love for salmon and artichokes! I cooked it with my daughter’s godfather, Dimitris and we enjoyed it so much! I love cooking with friends and especially those who are talented in cooking. We havebeen friends with Dimitris since our childhood and he is a real teaser! So I dedicate this recipe to him who in a few days he will embark on a long journey! God bless you, my dear friend!
Ingredients:
500 gr. Artichokes, cleaned
400 gr. Fresh salmon, cut in small chunks
100 gr. Asparagus, sliced
1 red onion, finely chopped
110 gr. roquefort
450 gr. Fillo pastry
2 eggs
200 gr. Cooking cream
salt
olive oil
evaporated milk
Directions:
In a saucepan place artichokes, cover them with water and let cook. In a frying pan pour 2-3 Tbsp of olive oil and saute onion, then add artichokes cut in four, salmon and asparagus. Finally add roquefort and cooking cream. When cheese has melt, remove from heat and season with salt to taste. Let filling cool. In asmall greased baking tray place half of the fillo pastry sheets gathering the sheets with your fingers by pinching them in inch by inch and pour filling over them. Beat eggs and pour them over the filling. Shake thebaking tray so that eggs are incorporated and cover with remaining sheets in the way mentioned above. Brush surface with evaporated milk and bake at 190C˚ for about 25 minutes in preheated oven until golden brown.
Let cool, serve and enjoy!
Qué son artichokes???? me has dejado con esa duda...
ΑπάντησηΔιαγραφήIn spanish you call them alcachofas,dear Isabel!Have a lvely evening!
ΑπάντησηΔιαγραφήUna delizia... che proverò sicuramente al prossimo picnic.
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Cara, a presto
Καταπληκτική η πίτα σου manousina μου, πεντανόστιμη! Και όσον αφορά στις φιλίες, έχεις απόλυτο δίκιο είναι πολύ όμορφο να διατηρούνται και να "ωριμάζουν" σαν το καλό κρασί! Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThis made my mouth water SO much. What wonderful flavors - it sounds like a lovely evening and a wonderful dinner.
ΑπάντησηΔιαγραφήhave a great day
Mary
A beautiful slice to serve good friends, it looks delicious! I just love Roquefort.
ΑπάντησηΔιαγραφήThis sounds great, i have fillo i need to use up too!
ΑπάντησηΔιαγραφήHi! This recipe sounds great! Thanks for your sweet words on my blog! Many kisses to you too!
ΑπάντησηΔιαγραφήmolto bella. deve essere buonissima.
ΑπάντησηΔιαγραφήManousina I love your cake, is perfect for the days of summer going it! Have a nice day!
ΑπάντησηΔιαγραφήChe bontà! Mia exeretiki pita! Complimenti, ciao e buona giornata
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανοι συνδυασμοί υλικών, θα πρέπει να προέκυψε εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι βρε Μανουσίνα μου, δεν μπορώ να μαγειρέψω με τίποτε παρέα με άλλο άτομο, ούτε καν με την κολλητή μου χα χα χαα!
Θέλω ... μοναξιές στην κουζίνα μου;-)
Φιλάκια!!
Τις αγκινάρες τις αγαπάμε πολύ χτες έφτιαξα αγκιναρόπιτα με άλλο συνδυασμό αλλά θα φροντίσω πριν τελειώσουν να φτιάξω και με αυτόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά ταξίδια στο Δημήτρη!!
Τα σπαράγγια δεν τα βράζεις πριν όπως τις αγκινάρες? Κατά τ' άλλα, πολύ πλούσια η πίτα σου και με τα συγκεκριμένα λαχανικά που επέλεξες, ο σολωμός νομίζω πως ταιριάζει πάρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσουν και τα πατσαβουροφύλλα, είναι μάλλον και πιο ξεκούραστα, χε χε.
Καλημέρα :)
Che fame! Dev'essere di un buono! Un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήbellissima sia la ricetta che la presentazione!complimenti!
ΑπάντησηΔιαγραφήChe spettacolo di torta. La pasta phyllo senza glutine credo sia impossibile da fare. Mi godo le tue foto. Un abbraccio.
ΑπάντησηΔιαγραφήgia' dalle foto si capisce che deve essere squisita!!!!!Complimenti!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThis sounds absolutely delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήYummy! How nice to cook with your good friend!
ΑπάντησηΔιαγραφήFilakia apo Agglia
xxx
Ιδιαιτερη πιτουλα, πρεπει να ναι πολυ νοστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοια πιτούλα/αριστούργημα, ακόμη και ο Αίολος με τον Ποσειδώνα, θα ζητιανεύουν για κομμάτι και θα είναι γαλήνιες οι Θάλασσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό του ταξίδι!
conoscevo già una torta greca con pasta fillo e formaggi, ma questa mi sembra ancora più gustosa! Buonissima (salmone e carciofi... mhmmm che delizia!).
ΑπάντησηΔιαγραφήUn bacio e buona serata
Καλησπέρα..Ωραία η πιτούλα σου και σίγουρα ακόμη πιο ωραία η παρέα για να φτιάξεις την πίτα...Να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήWhat a creative and delicious looking dish.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους μπορώ να αφήσω σχόλιο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμάν αυτός ο blogger σπάει νεύρα.
Dark Chef: τα σπαράγγια δεν χρειάζονται επιπλέον βράσιμο, είναι φρέσκα και πολύ τρυφερά.
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Τελικά ο blogger ακόμα δεν έφτιαξε τελείως με δείχνει ανώνυμη....
manousina
Love this pie combination! Salmon, artichokes and asparagus... and sailing!
ΑπάντησηΔιαγραφήcomplimenti per questa torta salata splendida! mi piace tantissimo! un abbraccio e buon weekend!
ΑπάντησηΔιαγραφήSuper η πίτα σου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πραγματικά όμορφο να μαγειρεύεις με φίλους και αγαπημένους ανθρώπους , είμαι σίγουρη η πίτα σας θα έγινε πολύ νόστιμη! καλό απόγευμα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές θάλασσες στον φίλο σου και σούπερ φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήè molto invitante!! e chissà che bontà! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήGia sou filenada! Ti na protopo kai ti na protozilepso tin teleia pita pou mono tin fantazomai i oti eisastan mazi na koumparakia kai ego Ispania!
ΑπάντησηΔιαγραφήSas filo kai tous duo kai Dimitri kalo taksidi!
Elpizo na ta poume suntoma stin kouzina tis Dimitroulas kai mporei na mageirepsoume oloi mazi tin epomeni fora!
Έλα εσύ κοριτσάκι μου και δεν θα βγούμε από την κουζίνα..... θα πιούμε και κανά ποτάκι, ξέρεις εσύ και μπορεί να κάνουμε και καμμιά ορθοπεταλιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια πολλά σε σένα,στον Οσκαράκο και στην υπέροχη Βαλένθια!!!