The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μια Πίτα πριν το μπάργκο - Α pie before sailing


Σήμερα έχει πιτούλα σούπερ γευστική και νόστιμη, φτιάχτηκε από την ανάγκη μου να χρησιμοποιήσω το φύλλο κρούστας που έληγε και από την αγάπη μου στην αγκινάρα και τον σολωμό. Την έφτιαξα παρέα με τον κουμπαρούλη μου (τον νονό της Χαράς), μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω με φίλους και ειδικά με φίλους που αγαπάνε την κουζίνα. Με τον Δημήτρη είμαστε φίλοι από τα εφηβικά μας χρόνια και χρόνια τώρα, του αρέσει να με πειράζει διαρκώς, όχι ότι και εμένα δεν μου αρέσει, η κλασσική γυναίκα, γκρινιάζω, αλλά κατά βάθος το ευχαριστιέμαι. Πόσο όμορφες είναι οι σχέσεις των ανθρώπων, όταν περνάνε τα χρόνια και οι σχέσεις εξελλίσσονται και γίνονται πιο δυνατές, μια φιλία δύο εφήβων επισφραγίζεται με μια κουμπαριά!!! Την πιτούλα μου λοιπόν θα την αφιερώσω στον Δημητράκη που αυτές τις μέρες θα φύγει για ταξίδι, καλές θάλασσες να έχεις Μητσάκο και με το καλό να επιστρέψεις.


Υλικά:
500 γρ αγκινάρες (καθαρισμένες)
400 γρ φρέσκος σολωμός (σε μικρές μπουκίτσες)
100 γρ σπαράγγια (τεμαχισμένα)
1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
110γρ τυρί ροκφόρ
1  πακέτο φύλλο κρούστας
2 αυγά
200γρ κρέμα γάλακτος
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
λίγο γάλα εβαπορέ


Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τις αγκινάρες με νερό (να τις σκεπάζει) και τα αφήνω να βράσουν. Σε ένα τηγάνι βάζω 2-3 κσ ελαιόλαδο και τσιγαρίζω ελαφρά το κρεμμύδι, στην συνέχεια προσθέτω τις αγκινάρες αφού πρώτα τις έχω κόψει στα τέσσερα, τον σολωμό χοντροκομμένο και τα σπαράγγια τεμαχισμένα. Προσθέτω το ροκφόρ και την κρέμα γάλακτος, όταν λιώσει το τυρί αποσύρω το τηγάνι από την φωτιά, δοκιμάζω και αλατίζω. Περιμένω λίγο να κρυώσει η γέμιση. Σε ένα ταψάκι (28 εκ) βάζω τα μισά φύλλα (δεν τα στρώνω, τα βάζω πατσαβουριαστά!!!), ρίχνω την γέμιση, χτυπάω δυο αυγά και τα ρίχνω πάνω απο την γέμιση , χτυπάω - κουνάω λίγο το ταψί μου να ανακατευτεί το αυγό και καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι πατσαβουριαστά, αλοίφω τα φύλλα με λίγο γάλα εβαπορέ και ψήνω για  περίπου 25 λεπτά στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω αντιστάσεις), μέχρι να ψηθούν τα φύλλα.
Αφήνω να κρυώσει λίγο, την κόβω και απολαμβάνω.


Todays post is a really delicious pie I improvised yesterday out of the need to use up the fillo pastry and out of my love for salmon and artichokes! I cooked it with my daughter’s godfather, Dimitris and we enjoyed it so much! I love cooking with friends and especially those who are talented in cookingWe havebeen friends with Dimitris since our childhood and he is a real teaserSo I dedicate this recipe to him who in a few days he will embark on a long journey! God bless youmy dear friend!

 
Ingredients:
500 grArtichokes, cleaned
400 grFresh salmon, cut in small chunks
100 grAsparagus, sliced
red onionfinely chopped
110 grroquefort
450 grFillo pastry 
eggs
200 gr. Cooking cream
salt
olive oil
evaporated milk

Directions:
In a saucepan place artichokes, cover them with water and let cook. In a frying pan pour 2-3 Tbsp of olive oil and saute onion, then add artichokes cut in four, salmon and asparagus. Finally add roquefort and cooking cream. When cheese has meltremove from heat and season with salt to taste. Let filling coolIn asmall greased baking tray place half of the fillo pastry sheets gathering the sheets with your fingers by pinching them in inch by inch and pour filling over them. Beat eggs and pour them over the fillingShake thebaking tray so that eggs are incorporated and cover with remaining sheets in the way mentioned above. Brush surface with evaporated milk and bake at 190C˚ for about 25 minutes in preheated oven until golden brown.
Let coolserve and enjoy!

34 σχόλια:

  1. In spanish you call them alcachofas,dear Isabel!Have a lvely evening!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Una delizia... che proverò sicuramente al prossimo picnic.
    Ciao Cara, a presto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική η πίτα σου manousina μου, πεντανόστιμη! Και όσον αφορά στις φιλίες, έχεις απόλυτο δίκιο είναι πολύ όμορφο να διατηρούνται και να "ωριμάζουν" σαν το καλό κρασί! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. This made my mouth water SO much. What wonderful flavors - it sounds like a lovely evening and a wonderful dinner.
    have a great day
    Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A beautiful slice to serve good friends, it looks delicious! I just love Roquefort.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. This sounds great, i have fillo i need to use up too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hi! This recipe sounds great! Thanks for your sweet words on my blog! Many kisses to you too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Manousina I love your cake, is perfect for the days of summer going it! Have a nice day!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Che bontà! Mia exeretiki pita! Complimenti, ciao e buona giornata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απίθανοι συνδυασμοί υλικών, θα πρέπει να προέκυψε εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!
    Εγώ πάλι βρε Μανουσίνα μου, δεν μπορώ να μαγειρέψω με τίποτε παρέα με άλλο άτομο, ούτε καν με την κολλητή μου χα χα χαα!
    Θέλω ... μοναξιές στην κουζίνα μου;-)
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τις αγκινάρες τις αγαπάμε πολύ χτες έφτιαξα αγκιναρόπιτα με άλλο συνδυασμό αλλά θα φροντίσω πριν τελειώσουν να φτιάξω και με αυτόν.
    Καλά ταξίδια στο Δημήτρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα σπαράγγια δεν τα βράζεις πριν όπως τις αγκινάρες? Κατά τ' άλλα, πολύ πλούσια η πίτα σου και με τα συγκεκριμένα λαχανικά που επέλεξες, ο σολωμός νομίζω πως ταιριάζει πάρα πολύ!
    Μ' αρέσουν και τα πατσαβουροφύλλα, είναι μάλλον και πιο ξεκούραστα, χε χε.
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Che spettacolo di torta. La pasta phyllo senza glutine credo sia impossibile da fare. Mi godo le tue foto. Un abbraccio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. This sounds absolutely delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Yummy! How nice to cook with your good friend!
    Filakia apo Agglia
    xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ιδιαιτερη πιτουλα, πρεπει να ναι πολυ νοστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με τέτοια πιτούλα/αριστούργημα, ακόμη και ο Αίολος με τον Ποσειδώνα, θα ζητιανεύουν για κομμάτι και θα είναι γαλήνιες οι Θάλασσες!!!

    Καλό του ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. conoscevo già una torta greca con pasta fillo e formaggi, ma questa mi sembra ancora più gustosa! Buonissima (salmone e carciofi... mhmmm che delizia!).
    Un bacio e buona serata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα..Ωραία η πιτούλα σου και σίγουρα ακόμη πιο ωραία η παρέα για να φτιάξεις την πίτα...Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επιτέλους μπορώ να αφήσω σχόλιο!!!!
    Αμάν αυτός ο blogger σπάει νεύρα.
    Dark Chef: τα σπαράγγια δεν χρειάζονται επιπλέον βράσιμο, είναι φρέσκα και πολύ τρυφερά.
    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Τελικά ο blogger ακόμα δεν έφτιαξε τελείως με δείχνει ανώνυμη....
    manousina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Love this pie combination! Salmon, artichokes and asparagus... and sailing!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. complimenti per questa torta salata splendida! mi piace tantissimo! un abbraccio e buon weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι πραγματικά όμορφο να μαγειρεύεις με φίλους και αγαπημένους ανθρώπους , είμαι σίγουρη η πίτα σας θα έγινε πολύ νόστιμη! καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλές θάλασσες στον φίλο σου και σούπερ φαγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Gia sou filenada! Ti na protopo kai ti na protozilepso tin teleia pita pou mono tin fantazomai i oti eisastan mazi na koumparakia kai ego Ispania!

    Sas filo kai tous duo kai Dimitri kalo taksidi!
    Elpizo na ta poume suntoma stin kouzina tis Dimitroulas kai mporei na mageirepsoume oloi mazi tin epomeni fora!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έλα εσύ κοριτσάκι μου και δεν θα βγούμε από την κουζίνα..... θα πιούμε και κανά ποτάκι, ξέρεις εσύ και μπορεί να κάνουμε και καμμιά ορθοπεταλιά!!!!!
    φιλάκια πολλά σε σένα,στον Οσκαράκο και στην υπέροχη Βαλένθια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder