Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης σήμερα μαγειρεύουμε άλλη μια νοστιμιά της Ξανθής! Φτιάχνουμε ρολό μπακαλιάρου με πατατούλες στο φούρνο. Η συνταγή αυτή μας ξετρέλανε όλους! Είναι πολύ πρωτότυπη και πραγματικά λαχταριστή! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε! Αυτή η συνταγή μου είχε κάνει κλικ από την πρώτη φορά που την διάβασα!!!!
Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι ότι έβαλα κάπαρη αντί για ελιές και δεν έβαλα κρεμμυδάκια και ντομάτα.
Υλικά για 4 άτομα
500γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου
¾ φλιτζανιού ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού τριμμένη (όχι μουσκεμένο)
1 αυγό χτυπημένο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουτ. σούπας πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας γαλέτα
½ κιλό πατατούλες μικρές
300γρ. κρεμμύδια στιφάδου
¼ ντοματίνια ή 2 μέτριες ντομάτες
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο αλάτι
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Μερικά κομμάτια βούτυρο.
Eκτέλεση
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ με το δέρμα προς τα κάτω. Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον πέντε φορές.
Τον τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία κι αφήνουμε για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το δέρμα όσο είναι ακόμη χλιαρός και περνάμε τον μπακαλιάρο από τη μηχανή του κιμά ή από τον μύλο των χορταρικών στο εξάρτημα με τις μεγαλύτερες τρύπες.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το μπακαλιάρο, την ψίχα του ψωμιού, το σκόρδο, το αυγό, το μαϊντανό και τις ελιές και λίγο πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή αν δεν έχουμε χρόνο 15 λεπτά στην κατάψυξη.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατατούλες και αν χρειάζεται τις κόβουμε σε μικρότερες.
Ζεματάμε τα ντοματίνια και τα ξεφλουδίζουμε.
Βγάζουμε το μείγμα του μπακαλιάρου από το ψυγείο και το φτιάχνουμε ρολό.
Το τυλίγουμε με τη γαλέτα και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Αλατίζουμε ελαφρά τις πατάτες και τα κρεμμύδια του προσθέτουμε πιπέρι και τα τοποθετούμε γύρω από το ρολό. Τοποθετούμε ενδιάμεσα τα ντοματίνια ή τις ντομάτες σε φέτες.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε μερικά κομματάκια βουτύρου πάνω από το ρολό. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάζονται οι πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 1 ½ ώρα ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να ροδίσει το ρολό.`
Γλυκάκι δεν πρόλαβα να φτιάξω, όμως είχα φτιάξει στο παρελθόν την σοκολατένια τάρτα "κόλαση", η οποία ταιριάζει υπέροχα με παγωτάκι.
Second round of Hohochef game today! Xanthi's recipe is absolutely mouthwatering! Salt cod roll with potatoes!An original and tasteful idea! Try it and you won't regret it!
Ingredients(serves 4):
500gr. salt cod fillet
¾ cup stale bread crumbs
1 beaten egg
1 garlic clove, minced
2 Tbsp parsley, finely chopped
2 Tbsp cappers
2 Tbsp bread crumbs
½ kg potatoes
1 onion, sliced
Juice of 1 lemon
Pepper
¼ cup olive oil
butter
Directions:
500gr. salt cod fillet
¾ cup stale bread crumbs
1 beaten egg
1 garlic clove, minced
2 Tbsp parsley, finely chopped
2 Tbsp cappers
2 Tbsp bread crumbs
½ kg potatoes
1 onion, sliced
Juice of 1 lemon
Pepper
¼ cup olive oil
butter
Directions:
Cut cod in pieces and place it overnight in a bowl full of water. Change water at least 5 times and let it in the bowl for at least 12hours.
Place cod in a sausepan with cold water and bring to a boil. When you see the water bubbling, reduce heat to minimum and let cook for 10minutes. While cod still tepid, remove skin. Then put it in meat mincer.
In a bowl place cod, bread crumbs, garlic, egg, parsley, capper and season with pepper.
Knead mixture until all ingredients are well combined and let cool in the fridge for 1hour. Then form a roll with the cod mixture, sprinkle bread crumbs all over and place it in the middle of a greased baking tin.
Put the sliced potatoes and onion around the roll, season with salt and pepper, pour lemon juice and olive oil. Place some butter chunks over the roll. Pour water enough to cover potatoes and cook in preheated oven at 180 C for about 1 ½ hour.
Place cod in a sausepan with cold water and bring to a boil. When you see the water bubbling, reduce heat to minimum and let cook for 10minutes. While cod still tepid, remove skin. Then put it in meat mincer.
In a bowl place cod, bread crumbs, garlic, egg, parsley, capper and season with pepper.
Knead mixture until all ingredients are well combined and let cool in the fridge for 1hour. Then form a roll with the cod mixture, sprinkle bread crumbs all over and place it in the middle of a greased baking tin.
Put the sliced potatoes and onion around the roll, season with salt and pepper, pour lemon juice and olive oil. Place some butter chunks over the roll. Pour water enough to cover potatoes and cook in preheated oven at 180 C for about 1 ½ hour.
I had no time to make a dessert! But in the past I had made an excellent chocolate tart!It was irresistible and went great with a scoop of ice cream!
Εξάλλου ειναι μια συνατγή που έχει διακριθεί στον διαγωνισμό της LG.. Φανταστική συνταγή πράγματι, οι φωτογραφίες σας είναι υπέροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τι να πω!!!!Ένα ευχαριστώ δεν αρκεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάλεξες πολύ αγαπημένα μου φαγητά και γλυκά κι όπως σου είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση έχουν και συναισθηματικά δεδομένα.
Χάρηκα πολύ που σας άρεσε ο μπακαλιάρος για πολλούς λόγους.
Πολλά φιλιά σε όλους σας.
Μπράβο και σε σένα μπράβο και στην Ξανθή! φαίνεται πράγματι εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήDelicious food and photos
ΑπάντησηΔιαγραφήI´m sure this recipe is completely full of flavour. Besos
ΑπάντησηΔιαγραφήI love fish however I heve never cooked it this way. I should try it because it looks yummy! Besos.
ΑπάντησηΔιαγραφήfainetai nostimo kratv thn syntagh ..thn kalhspera moy !!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εμεις παιξαμε σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπρωτοτυπη συνταγη!
καλή χρονια με ό,τι καλυτερο ευχομαι
Τέλεια αυτή η συνταγή..ειλικρινά μακάρι να είχα λίγο να φάω..μου άνοιξε την όρεξη!!!Μπράβο!!!Εξαιρετική...Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην θυμάμαι αυτήν την συνταγή της Ξανθής, ήταν αυτή που μου είχε κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εξαιρετική και την μαγείρεψες υπέροχα!
Φιλάκια!
yum! the mixture sounds delicious! i hv not come across salted cod fish but we hv fresh cod fish over here and they cost a bomb!! really expensive!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο ακούγεται και φαίνεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω,μήπως κάνεις διανομές;χαχαχα
Την καλησπέρα μου
That would make a great lunch with a glass of wine. Yummy!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμένα μου είχε κάνει κλικ η συνταγή αυτή της Ξανθής! Μόνο που στην Ν Αφρική δεν έχω βρει παστό μπακαλιάρο και πρέπει να την κάνω όταν ειμαι στην Αθήνα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην μαγείρεψες εξαιρετικά!
Μπράβο και στις δυο!
υπεροχο φαινεται. και αν δεν ειχαμε φαει μπακαλιαρο τωρα τελευταια θα το εφιαχνα παραυτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήειρηνη
οκ κοριτσάκι...μας αρέσει πολύ το μενού...παίρνουμε τη τράπουλα και σου κατεβαίνουμε οι τρεις χάρητες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το ρόλό το έχω σταμπάρει και εγώ! Και μόνο που είναι συνταγή της Ξανθής είναι εγγύηση!!! Θα το φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήDear Lenia, This sounds like a delicious meal, as I am sure it was. Perfect!! Blessings, Catherine xo
ΑπάντησηΔιαγραφήThis salted cod cakes look very delicious. They look very crunchy at their outside, packed with lots of great flavors at their inside.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, φαίνεται πολύ γευστικό πιάτο, περίπου σαν ένα μεγάλο μπιφτέκι μπακαλιάρου δηλαδή!
ΔιαγραφήΤα συγχαρητήριά μου τόσο στη δημιουργό της συνταγής όσο και σε αυτήν που τη "διασκεύασε"! :)
Non amo molto il pesce ma presentato in questa ricetta deve essere davvero molto buono!!!Bravissima un bacione e buona giornata!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμος ο μπακαλιάρος!!! Η Ξανθή στα φαγητά δεν πιάνεται, αλλά κι εσύ το έχεις φτιάξει τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μανουσίνα μου! Αυτός ο μπακαλιάρος της Ξανθής έκλεψε τις καρδιές όλων μας τελικά! Ωραίο και ιδιαίτερο πιάτο, μπράβο για την άψογη εκτέλεση! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήstrepitoso da leccarsi i baffi fameeeeee
ΑπάντησηΔιαγραφήWe love cod - and these look so delicious
ΑπάντησηΔιαγραφήmary x
looks delicious, especially with potatoes!
ΑπάντησηΔιαγραφήciao Lenia, grazie per questa deliziosa ricetta, la faccio sicuramente perchè mi piacciono moltissimo tutti gli ingredienti.
ΑπάντησηΔιαγραφήun bacione
sabina
Squisito cucinato così! Un bacione.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι ωραίο το ρολό αν και δεν είμαι οπαδός της ψαροφαγίας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThis is a lovely recipe.My family would love it. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήSono una fan del baccalà, dev'essere squisito in questo modo con quelle briciole croccanti. Baci, buon we
ΑπάντησηΔιαγραφήmerluzzo e patate!!!!!piatto fantastico,complimenti per la presentazione!
ΑπάντησηΔιαγραφήHello Lenia! Thanks for visiting my little blog! I like this recipe, though I'll probably use a different fish. No matter what, I can't make myself like cod! Think your recipe will work with haddock?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο ρολό. Κι εγώ το έχω στο πρόγραμμα! Περάστε από μένα και για άλλο παιχνίδι :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήOttimo Lenia, tanto invitante!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήirresistable & drooolworthy..:)
ΑπάντησηΔιαγραφήTasty Appetite
che piatto interessante!! da provare!! complimenti! auguri per un felice anno! baci!
ΑπάντησηΔιαγραφή